Feladat: 693. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Maróti Péter ,  Szörényi András ,  Tél Tamás 
Füzet: 1968/március, 131 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/május: 693. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az indulás után t0=2 s idő múlva mind a puskagolyónak, mind a kocsinak v0=at0=gsinαt0 lejtőirányú sebessége van. A mozgások függetlenségének elve alapján a mozgás leírható mind nyugvó, mind a lejtő mentén v0 sebességgel mozgó koordináta-rendszerben. Legyen a mozgó koordináta-rendszerünk origója a lövedék kirepülési pontja, és a lövedék vízszintessel bezárt kirepülési szöge φ (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Ekkor a kocsi t idő alatt (a kilövéstől mérve) a lejtő mentén s=gsinαt2/2 utat tesz meg. Ennek vízszintes (x) és függőleges, lefelé irányuló (y) összetevője
x=(g/2)sinαt2cosα,y=(g/2)sinαt2sinα,
A lövedék mozgása ferde hajítás, útösszetevői t idő múlva
x=vcosφt,y=-vsinφt+gt2/2.
A találkozás feltétele az x és y koordináták egyenlősége.
A két egyenletből tgα=ctgφ, vagyis α és φ pótszögek. Ez azt jelenti, hogy a lövedéket a lejtőre merőlegesen kell kilőni, függetlenül a lövedék relatív kezdősebességétől.
t=2vcosφ/(gsinαcosα)=2v/(gcosα), mert cosφ=sinα,
t=7,06 s a kilövéstől és
T=9,06 s a kocsi indulásától számítva.
Ezalatt a kocsi s=aT2/2=201,4 m utat tesz meg.
 

  Szörényi András (Pécs, Széchenyi I. g. II. o. t.)
 

II. megoldás. Forgassuk el a koordináta-rendszert úgy, hogy az x-tengely nézzen a lejtő irányába és az y-tengely a lejtőre merőlegesen kifelé. Rögzítsük is a lejtőhöz.
A kocsi koordinátái (ha a kocsi az időmérés kezdetén 0 pontban volt) T idő után
x=v0T+gsinαT2/2,y=0.
A lövedék koordinátái
x=[vcos(α+φ)+v0]T+gsinαT2/2,y=[vsin(α+φ)]T-gcosαT2/2.
A találkozás feltétele a megfelelő koordináták egyenlősége.
A két egyenletből következik
cos(α+φ)=0,α+φ=90,T=2v/(gcosα).

  Maróti Péter (Szeged, Ságvári E. g. II. o. t)
 

III. megoldás. Írjuk le a jelenséget egy v0 lejtőirányú sebességgel bíró és ugyanakkor szabadon eső koordináta-rendszerben (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ekkor a lövedék v egyenletes sebességgel a vízszintessel φ szöget bezáró egyenesen fog mozogni. A kocsira a nyugvó koordináta-rendszerben a függőleges súlyerő és a lejtőre merőleges kényszererő hatott. Ebben a rendszerben a függőleges erő és gyorsulás megszűnik, ezért a kocsi egyenesvonalú gcosα gyorsulással egyenletesen gyorsuló mozgást végez a lejtő irányára merőlegesen. A lövedék és a kocsi tehát csak akkor találkozhat, ha pályáik egybe esnek. Tehát a golyót a lejtőre merőlegesen kell kilőni. A találkozás ideje a vt=(g/2)cosαt2 összefüggésből kapható és megegyezik a fentiekkel.
 

  Tél Tamás (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t)
 

Megjegyzés. Ha a lejtő és a kocsi között súrlódás van (μ), a fenti koordináta-rendszerben nézve a kocsira a lejtőre merőleges kényszererőn kívül a lejtőirányú súrlódási erő is hat, ezért elmozdulása a két erő eredőjének irányába esik. Ebben az irányban kell a golyót is kilőni. A hátracélzás ε szögére
tgε=μgcosα/gcosα=μ.

  Maróti Péter (Szeged, Ságvári E. g. II. o. t)
 

IV. megoldás. Felhasználhatjuk a 675. feladatban bizonyított összefüggést: egy függőleges síkú kör legfelső pontjából az innen húzott húrokon mint lejtőkön súrlódás nélkül csúszó testek ugyanannyi idő alatt érik el ismét a kör kerületét. Ez az idő pedig egyenlő a függőleges átmérőn való szabadesés idejével. Ha a rendszert v0 lejtőirányú sebességgel mozgó koordináta-rendszerbe helyezzük, akkor a kocsi a vízszintessel α szöget bezáró húron mozog, a lövedék egyrészt szabadon esik, másrészt v sebességű egyenletes mozgást végez (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

A két útösszetevő összegének t idő múlva ugyanott kell metszenie a kört, ahol a kocsi útvektorának. Thales tételéből következik, hogy merőlegesen kell a golyót kilőni, a találkozás idejét a Pythagorastételből számíthatjuk.
 

  Szörényi András (Pécs, Széchenyi I. g. II. o. t.)
 

V. megoldás. Írjuk le a jelenséget a kocsival együtt mozgó koordináta-rendszerben. Ebben a rendszerben a gravitáción kívül ma tehetetlenségi erő is hat a lejtő irányában felfelé. A golyót nyilván a két erő eredőjének hatásvonalával párhuzamosan kell kilőni, hogy visszajusson az origóban nyugalomban levő kocsihoz. a=gsinα, ezért F merőleges a lejtőre. A feladatot egy ,,függőleges'' hajításra egyszerűsítettük.
 

  Szörényi András (Pécs, Széchenyi I. g. II. o. t.)