Feladat: 661. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nagy Dénes Lajos ,  Rácz Miklós 
Füzet: 1967/november, 169 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Faraday-féle indukciótörvény, Lenz-törvény, Áramvezetőre ható erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/január: 661. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Számítsuk az időt attól a pillanattól, amikor a mozgó tekercs az elektromágnest a távolságnyira megközelítette. Ekkor világos, hogy az elektromágnes indukciója az alábbi módon fog az időben változni:

B=B1v6al.(1)

 
 
1. ábra
 

Bontsuk az egész folyamatot négy szakaszra:
I.0<t<a/vII.a/v<t<2a/vIII.2a/v<t<5a/vIV.5a/v<t<6a/v
Miért hat elektromágneses erő a mozgó tekercsre ? A mozgó tekercsben feszültség ébred, mert mozgása során a körülfogott erővonalak száma változik. Ennek a változásnak két oka van: egyik ok az, hogy a mozgó tekercs erővonalakat metsz. Ez az ok fennáll a II. és a IV. szakaszban, mert jó közelítéssel az elektromágnes indukciója csak a vasmag előtt különbözik nullától. A változás másik oka az, hogy a már körülfogott részben is új erővonalak születnek azáltal, hogy az elektromágnes indukciója az időben változik. Ez az ok csak az I. szakaszban nem érvényesül, hiszen akkor a tekercs még nincs is az elektromágnes előtt. Megállapíthatjuk tehát, hogy a II., a III. és a IV. szakaszban a mozgó tekercsben feszültség ébred, és mivel rövidre van zárva, áram folyik. (Ezután a tekercs ismét elhagyja az elektromágnest, ezért áram nem folyik benne.)
A tekercsben folyó áram az elektromágnes terében van, ezért erő fog rá hatni. A vízszintes ágakban azonos nagyságú, de ellentétes irányú áramok folynak, amelyek azonos mágneses térben vannak, így a rájuk ható erők eredője nulla. A függőleges ágak azonban nem egyszerre vannak a mágneses térben, azért a rájuk ható erők eredője nem nulla. A függőleges ágak a II. és a IV. szakaszban vannak az elektromágnes előtt, ezért megállapíthatjuk, hogy csak ezekben a szakaszokban hat elektromágneses erő a mozgó tekercsre.
A következőkben a II. szakasszal foglalkozunk. Először azt határozzuk meg, hogyan függ az időtől a tekercsben ébredő feszültség. Ehhez azt kell tudnunk, hogy hogyan változik a mozgás során a körülfogott erővonalszám (fluxus, ϕ), hiszen az indukált feszültség nagysága egyenlő a fluxus időegység alatti megváltozásával, vagyis N menet esetén:
U=NΔϕΔt.(2)

A fluxus egyenlő a mágneses indukció és a hatásos felület szorzatával, ha ‐ mint esetünkben is ‐ az indukció vektora a felületre merőleges. Bennünket azonban a fluxus kis változása érdekel. Megmutatjuk, hogy ez két tagból áll: az egyik az indukció, a másik a felület megváltozását írja le. Jelöljük a hatásos felületet A-val, akkor
Δϕ=Δ(BA)=(B+ΔB)(A+ΔA)-BAΔBA+BΔA.(3)
Itt a ΔBΔA tagot, mint másodrendű kicsiny mennyiséget elhanyagoltuk.
(3) alapján tehát ahhoz, hogy a Δϕ/Δt-t megkaphassuk, ismernünk kell a ΔB/Δt és a ΔA/Δt mennyiségeket. Ezek könnyen megkaphatók, hiszen B is és A is lineárisan függ az időtől, ezért időegységre eső megváltozásuk egyenlő lesz a lineáris függvény arányossági tényezőjével. Konkrétan (1) alapján
ΔBΔt=B1v6a,állandó.(4)
A II. szakaszban pedig A úgy változik, hogy t=a/v-ben A=0, és t=2a/v-ben A=a2, tehát
A=av(t-av),(5)
(5) alapján pedig
ΔAΔt=av,állandó.(6)

(1), (2), (4), (5) és (6)-ot (3)-ba helyettesítve az indukált feszültség nagyságára kapjuk, hogy
U=B1v2N3t-B1v2Na6.(7)
A rövidrezárt tekercsben indított áram pedig:
I=1R(B1v2N3t-B1v2Na6).(8)

Magyarázatra szorul az áram iránya. Az indukciótörvény szerint (amelynek a Lenz-szabály következménye) az ábrán szereplő elrendezés esetén, tehát amikor az indukcióvektor felénk mutat, növekvő fluxus az óramutató járásával egyező irányú áramot indít. Mivel a fluxusváltozás mindkét tagja pozitív, az áram a tekercs jobb oldali ágaiban felfelé folyik, és így az ezekre ható erő a jobbkéz-szabály szerint balra mutat, tehát fékező irányú. Az N ágra összesen ható erő nagysága:
F=NIaB,(9)
ahová (8)-ból behelyettesítve az áram értékét, rendezés után
FII=B12v3N218Rt2-B12v2N2a36Rt.(10)

Az áttekinthetőség kedvéért vezessük be az erő helyett a ϕ dimenziómentes ,,redukált erőt'' úgy, hogy az erőt a B12N2va26R egységekben mérjük, az idő helyett pedig a szintén dimenziómentes τ ,,redukált időt'' az a/v időegység használatával. Ekkor a redukált erő így függ a redukált időtől:
ϕII=13τ2-16τ.(11)

A IV. szakasz teljesen hasonló módon tárgyalható. Itt (5) helyébe az
A=av(6av-t)(12)
lép. Ennek felhasználásával végeredményben az erőre kapjuk, hogy
FIV=B12v3N218R2t2-B12v2N2a6Rt,(13)
vagy ismét használva a redukált mennyiségeket:
ϕIV=13τ2-τ.(14)

 
 
2. ábra
 

Látható, hogy a 2. ábra szerint (14) a IV. szakaszban szintén pozitív, tehát balra mutató erőt ír le. Ez azért van így, mert a IV. szakaszban a II. szakasszal ellentétben a fluxus csökken. Ez a tekercsben a II. szakaszéval ellentétes áramot fog indítani, amely azonban a most érdekes bal oldali ágakban felfelé fog folyni, tehát végeredményben a II. szakaszéval azonos irányú erőt fog eredményezni.
A mozgó tekercs t=a/v-ben éri el az elektromágnest, és t=6a/v-ben hagyja el azt. Ez a τ=1, ill. a τ=6 redukált időknek felel meg. (11) és (14)-be helyettesítve a ϕII=1/6, ill. a ϕIV=6 redukált erőket adja.
A feladatban megadott numerikus értékeket használva a redukált erő egysége:
B12N2va26R=10-4V2s2/m43610418m/s6,2510-2m2610==0,675Ws/m=0,675N,(15)


így a belépés pillanatában ható erő Fbe=0,1125N, a kilépéskor ható erő pedig Fki=4,05N.
 
Nagy Dénes Lajos
 

Megjegyzések. 1. Érdekes a B változásából adódó indukciós hatás. Mindhárom esetben (ti. a II., a III. és a IV. szakaszban) a tekercsben folyó indukált áram hatásával a mozgó tekercsen átmenő fluxusváltozást (nem a fluxust !) igyekszik csökkenteni. A II. és a IV. szakaszban ez két úton valósulhat meg: egyrészt az eredeti mágneses teret igyekszik egyengetni, másrészt a tekercset vagy ki akarja taszítani az elektromágnes teréből, vagy vissza igyekszik tartani. Azonban a III. szakaszban a fluxusváltozás csökkentése csak egyféleképpen valósulhat meg: az eredeti mágneses tér gyengítése által, ezért ez esetben B változásából nem származik erő a tekercsre. (Mint láttuk, a mozgás folytán sem lép fel erő.)
 
Wiedemann László

2. Ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy a fluxus azért is változik, mert B-t növeljük, akkor ez azt jelenti, hogy (3) első tagját elhanyagoltuk. Speciálisan ez meg is tehető a két kérdezett konkrét időpillanatban, ugyanis a térben való be-, ill. kilépés pillanatában a tekercs hatásos felülete A=0, és így (3) első tagja csakugyan eltűnik. Ezért a feladat két megoldója, így számolva, numerikusan helyes eredményt kapott.