Feladat: 653. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bajmóczy Ervin ,  Bálványos Zoltán ,  Fischer Ágnes ,  Maróti Péter ,  Pintz János ,  Sághy András 
Füzet: 1967/szeptember, 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegközéppont helye, Egyéb síkmozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/január: 653. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Szimmetria okok miatt a pontok állandóan egy olyan szabályos háromszög csúcspontjait alkotják, amelynek középpontja azonos az eredetiével, és az eredeti elforgatása és zsugorítása révén jön létre. Így a pontok a szabályos háromszög középpontjában találkoznak. A találkozás véges idő múlva bekövetkezik, mivel két pont relatív sebessége, v+vcos60=3v/2, állandó. A pontok kezdeti távolsága a háromszög a oldala, s így a mozgás ideje t=2a/3v. A pontok sebességének nagysága v, ezért a találkozásig befutott út vt=2a/3.
Sághy András (Bp., Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.)

 
II. megoldás. Bármelyik pont sebességvektora a pontot a szabályos háromszög középpontjával összekötő egyenessel 30-os szöget zár be, ezért az ilyen irányú sebesség vcos30=v3/2. Ezzel az állandó sebességgel közeledve a középponthoz, mivel kezdeti távolságuk a3/3, azt t=2a/3v idő alatt elérik. Mindhárom pont ugyanolyan sebességgel halad a középpont felé, ezért a t pillanatban ott találkoznak, és az egy pont által megtett út hossza vt=2a/3.
Bajmóczy Ervin (Bp., II. Ady Endre ált. isk. 8. o. t.)

 
III. megoldás. Tételezzük fel, hogy a sebesség igen kis idő alatt nem változik. Ekkor a pontok az eredeti háromszög oldalain kis s elmozdulást végeznek, és az eredetihez hasonló háromszög csúcsaiban helyezkednek el. A hasonlósági arány 1:1-3s+3s2. Szimmetria okok miatt a pontok a középpontban találkoznak. Ha az eredeti háromszögben a találkozásig x utat kell a pontoknak megtenniük, akkor a kis s elmozdulás után már csak x1-3s+3s2 utat, s innen s=x-x1-3s+3s2, ahonnan x=1+1+3s2-3s3(1-s).
Az így kapott eredmény pontatlan, mivel feltételeztük, hogy az igen kicsiny útszakaszon a sebesség nem változik. Az s-et azonban tetszőleges kicsinek választhatjuk és ekkor az x tetszőleges előre megadott pontossággal fog 2/3-tól eltérni, azaz az egy pont által megtett út a háromszög oldalának 2/3-szorosa.
Pintz János (Bp., Fazekas M. gyak. g. II. o. t.),
Fischer Ágnes (Bp., Móricz Zs. g. I. o. t.)

 
Megjegyzés. A pontok pályája logaritmikus spirális, olyan görbe, amely minden, egy adott 0 pontból kiinduló félegyenest ugyanakkora szög alatt metsz. Esetünkben ez a szög 30.