Feladat: 648. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szörényi András 
Füzet: 1967/szeptember, 39 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csúszva gördülés, Csúszó súrlódás, Egyéb egyenletesen változó mozgás, Egyenletesen változó körmozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 648. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Számítsuk a távolságot attól a ponttól, ahol az abroncs talajt ér és az időt is attól a pillanattól (1. ábra). Az érintkezési pontban μmg surlódási erő hat (μ a surlódási együttható), mert az abroncs általában köszörül. Hozzávéve +μmg és -μmg erőket észrevesszük, hogy a középpont mozgását μmg erő lassítja -μg gyorsulással. Tehát a középpont sebessége vc=v0-μgt, és a középpont útja, helyesebben elmozdulása:

sc=v0t-μgt2/2.

 
 
1. ábra
 

Ugyanekkor a surlódás miatt μmgr forgatónyomaték gyorsítja az abroncs forgását, tehát kerületi pontjának ωr sebessége ωr=ω0r+μgt. Ez a gyorsítás addig tart, amíg a kerületi pont sebessége a középpont haladási sebességével egyenlővé nem válik, amiből a lassítás idejére következik:
t=v0-ω0r2μg.
A középpont végső sebességét megkapjuk, ha ezt az időt vc képletébe helyettesítjük:
vc=v0+ω0r2.

Az első kérdés esetében ω0=-2s-1, ennek következtében a fékeződés időtartama 0,05s és vc=10cms-200cms2t függvény szerint csökken a sebesség, a fékeződés végére 0 értékre. Az út sc=10cmst-100cms2t2 szerint változik; 0,05s múlva 0,25cm távolságnál a parabola csúcsához jutunk és ez a távolság ezután változatlan marad, mert az abroncs itt megáll (2. ábra).
 

 
 
2. ábra
 

A második kérdés esetében ω0=-6s-1, ennek folytán a fékeződés időtartama 0,1s, és a fékeződési folyamat végén a sebesség -10cm/s. Ami a középpont mozgását illeti, először előre szalad 0,05s-ig, 0,25cm távolságra, azután visszafordul és a fékeződési folyamat végére visszajut kezdeti pontjába. Ezt követően az abroncs egyenletesen gurul hátrafelé. 2. ábránk 2. számú vonalai vonatkoznak a második esetre.
A szereplő két eset éppen az, amely a versenyfeladat speciális kérdéseiben szerepelt.
 
Szörényi András (Pécs, Széchenyi g. II. o. t.)