Feladat: 641. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1967/május, 231 - 233. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Erőrendszer eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 641. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

Oldjuk meg a feladatot úgy, hogy csak az egyik fél‐hasábot vesszük figyelembe (a másik felet távolítsuk el), föltételezve, hogy a megmaradt fél csúszásmentesen támaszkodik az alapzatra.
Vizsgáljuk meg, hogy milyen erők hatnak a fél‐hasábra. A szimmetriaviszonyokból látszik, hogy valamennyi erővektor benne van a hasáb éleire merőleges, a két rudat tartalmazó síkban. Mivel a hasáb és az alapzat között súrlódás is van, a közöttük levő erőhatás nem lesz merőleges a felületre, függőleges komponense P1, vízszintes komponense P2. A fél‐hasábra hat a súlyerő (Q/2) a súlypontban és a rúd támasztó ereje (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Mivel a rúd csúszásmentesen (azaz nem súrlódás nélkül) csatlakozik a hasábhoz, a rúd által gyakorolt erőnek az irányát sem ismerjük. Ezért tekintsük ismeretlennek ezen F erő függőleges (F1) és vízszintes (F2) komponensét.
A fél‐hasábra más erő nem hat. Írjuk fel az egyensúly feltételeit. A testre ható erők vízszintes és függőleges komponenseinek eredője nulla:
P2-F2=0;P1-Q/2+F1=0.
A testre ható erőknek (például az A pontra vonatkozó) forgatónyomatékainak összege nulla:
a6Q2-a2F1-a32F2=0.
 
 
2. ábra
 

A rúdra ható erők (2. ábra): a hasáb hatása (F), a súlyerő (G a rúd súlya) és az alapzat által gyakorolt erő (R) (súrlódás van, ezért az R1 és R2 komponensek ismeretlenek). Az egyensúly három feltétele az előzőkhöz hasonlóan:
F2-R2=0;F1+G-R1=0,
és a forgatónyomatékok egyensúlya a C pontra:
a4G+a2F1-a32F2=0.
Így az egyensúly feltételére hat egyenletünk van, összesen hat ismeretlennel (P1; P2; F1; F2; R1; R2). Az egyenletrendszer megoldása:
F1=112Q-14G;F2=1123Q+143G;P1=512Q+14G;P2=1123Q+143G;R1=112Q+34G;R2=1123Q+143G.

Ha súlytalan rúddal támasztjuk ki a hasábot (G=0) és Q=18 kp, a végeredmény a következő:
F=F12+F22=3kp1,73kp;P1=7,5kp;P2=32kp0,86kp.

F irányát úgy állapíthatjuk meg, hogy képezzük a két komponensének hányadosát: F1/F2=3, ez éppen tg60 ‐ az F erő rúdirányú. (Látható, hogy a G=0 esetben F mindig rúdirányú, ha ellenben G0, akkor általában nem rúdirányú, mint ebben a konkrét esetben.)
Hátra van még annak vizsgálata, hogy mi a különbség a vizsgált és a valódi eset (mind a két fél‐hasáb jelen van) között. A két fél‐hasáb szimmetria okok miatt csak vízszintes irányban tudja egymást taszítani. Ez azt jelenti, hogy az egyes fél‐hasábokra az A pontban ható erő vízszintes komponensének egy részét a másik hasáb, a másik részét az alapzat súrlódási ereje adja. Hogy a két erő milyen arányú, az sztatikailag határozatlan, hiszen attól függ, hogyan helyeztük el a rendszert (előre megfeszítve vagy csak egymás mellé téve) az alapzaton. Természetesen, ha azt tételezzük fel, hogy a hasáb és az asztal között nincs súrlódás, akkor a feladat sztatikailag határozott lesz, a P2 erő egyértelműen a két fél‐hasáb közötti kölcsönhatás.
Ez azonban nem is kérdés, a feladat megoldása: a felső éleknél a hasábokra a már megadott F erők hatnak, az alsó élnél pedig a függőlegesen felfelé irányuló 2P1=15 kp nagyságú nyomóerő hat.
 

Megjegyzések. 1. A feladatot egyetlen megoldó sem oldotta meg, mivel a legtöbben eleve feltételezték azt, hogy az F erő rúdirányú, és erre indoklást nem adtak. Ha a megoldás különben jó volt, 1 pontot kaptak rá.
Ez az indokolatlan feltevés súlyos hiba, mivel (ahogy a megoldásból látszik) a rúdban általában nem rúdirányú az erő. A súlytalan rúdban (könnyen belátható) az erő mindig rúdirányú, de erre egyetlen megoldó sem célzott.
2. Többen azt állították, hogy ,,mivel a rendszer szimmetrikus, a két fél‐hasáb között semmiféle kölcsönhatás nincs''. Az állítás nyilvánvalóan helytelen, a helyes következtetés az, hogy ilyen esetben csak szimmetrikus (esetünkben vízszintes vagy függőleges irányú) erőhatás léphet fel.
3. Sok megoldó azt a hibát követte el a számításnál, hogy például az F erőnek az A pontra vonatkozó forgatónyomatékát az F1 erő forgatónyomatékával azonosította. Ez is súlyos hiba, ilyen gondolatmenet csak akkor jó, ha az erő másik komponensének hatásvonala átmegy az A ponton. Az ilyen hibát tartalmazó megoldások nem kaptak pontot.