Feladat: 640. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bajmóczy Ervin ,  Berkes Zoltán ,  Bor Zsolt ,  Bottyán István ,  Dombi József ,  Faragó Tibor ,  Grosz Tamás ,  Henk Tamás ,  Kótai Endre ,  Marossy Ferenc ,  Mihály László ,  Petri Kornélia ,  Rácz András ,  Szentgáli Adám ,  Turmezey Tibor 
Füzet: 1967/április, 190 - 191. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Áramvezetőre ható erő, Hooke-törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/november: 640. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A jobbkéz szabály értelmében a körvezető minden pontjára a sugárirányban kifelé mutató erő hat. A vezeték egy kis Δ hosszúságú ívdarabkájára a mágneses tér következtében ható erő:

P=BIΔ.(1)

 
 

Az egyensúly feltétele az, hogy P-nek és az ívdarab végein érintő irányban ható rugalmas feszítőerőnek az eredője nulla legyen. Mivel P'f és P''f nagysága egyenlő: Pf, ezért az ábra alapján
P=2Pfsin(Δ2).(2)

Ha Δ elég kicsi, akkor Δα is kicsi. Kis szögek esetén pedig sin(Δα2)Δα2, ahol Δα szöget radiánban mérjük, vagyis Δα=ívsugár=ΔR. Ezt behelyettesítve (2)-be és felhasználva (1)-et:
Pf=BIR.(3)
Ez a Pf feszítőerő az eredetileg 0=2rπ hosszúságú vezetéknek λ=0PfEq-val növeli meg a hosszát, illetve az áram kikapcsolása esetén ugyanennyivel csökken a körvezető kerülete. Mivel 0+λ=2rπ, ezért:
λ=(2Rπ-λ)PfEq.
Megoldva λ-ra és (3)-ból behelyettesítve Pf-et:
λ=2RπBIRqE+BIR.

A nyilvánvalóan sajtóhibával közölt numerikus E értéket véve λ=3,08m   adódik, ami teljesen irreális, mert ez azt jelentené, hogy az 50cm sugarú kör az áram kikapcsolásakor kb. 1cm sugarúra zsugorodna össze. E értéke helyesen
1,05104kp/mm2ésnem1,05104kp/m2.

A helyesbített E-vel számolva: λ=0,128  mm. Tehát a kerület megváltozása minimális.
 
 Szentgáli Ádám (Budapest, Ady E. g. IV. o. t.)
 Bor Zsolt (Szeged, Ságvári E. g. IV. o. t.)
 dolgozata alapján
 
Megjegyzések. 1. A feladat megoldásában a fő problémát a Pf rugalmas feszítőerő meghatározása okozta. A dolgozatok nagy részében az a helytelen állítás olvasható, hogy a mágneses térben levő vezetőre ható erő mindig P=BI, ahol a vezető teljes hossza. A hiba oka az, hogy elfeledkeztek arról, hogy ez csak az egyenes vezetődarabra igaz. Ha a vezető nem egyenes (mint pl. jelen esetben kör), akkor azt olyan kis szakaszokra kell bontani, amelyek már egyeneseknek tekinthetők, és ekkor szakaszonként kell alkalmazni.
2. Többen az energiatétel segítségével próbálták a feladatot megoldani. Bár egyeseknek így is sikerült helyes számszerű eredményre jutniuk, ez a módszer elvileg hibás. Ugyanis a mágneses tér nem végez munkát, mert a mágneses tér következtében a töltésekre ható erő (az ún. Lorentz-erő) merőleges az elmozdulásra. A jelen esetben a valóságban történik munkavégzés, de azt nem a mágneses, hanem az általa indukált elektromos tér végzi. Ugyanis az áram vagy a mágneses tér ki-bekapcsolásakor megváltozik a kör-vezető által határolt területen áthaladó mágneses fluxus.