Feladat: 639. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bottyán István ,  Halász Pál ,  Marossy Ferenc ,  Szeredi Péter 
Füzet: 1967/május, 230 - 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellenállások párhuzamos kapcsolása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/november: 639. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

Jelöljük a párhuzamosan kapcsolt ellenállás nagyságát R-rel, a tolóellenállás csúszó érintkezője és az áram bevezetési pontja közötti ellenállást pedig r-rel. Így a tolóellenállás másik részének ellenállása R-r. Az áram útját követve látható, hogy az Re eredő ellenállás két párhuzamosan kapcsolt ellenállásból tevődik össze. Ezek közül az egyik két sorosan kapcsolt ellenállásból áll, így értéke ezek összege. A párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredője:
1Re=1R+R-r+1r,1Re=2R(2R-r)r,
vagyis
Re=r-r22R,Re=r-r2200ohm.

 
 
2. ábra
 

Ha ábrázoljuk Re függését r-től, parabolát kapunk (2. ábra). Kezdetben a függvény úgy viselkedik, mint az Re=r egyenes. Ennek oka, hogy kis ellenállás mellett a párhuzamosan kapcsolt ellenállás elhanyagolható. A legnagyobb eredő ellenállás r=100 ohmnál adódik, itt van a parabola maximuma. A feladat jellegéből következik, hogy 0<r<100, s így a parabolának csak a rajzon látható részéhez tartozik fizikailag reális megoldás.
 
 Szeredi Péter (Bp., Rákóczi F. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Vizsgáljuk meg azt az esetet, amikor a párhuzamosan kapcsolt ellenállás nem egyezik meg a tolóellenállás legnagyobb ellenállásértékével, hanem tetszőleges R' értékű. Ekkor az eredő ellenállás
Re=r-r2R+R'.

 
 
3. ábra
 

Ez szintén parabolát határoz meg, mely R' értékétől függően különböző helyzetű. A 3. ábrán látható, hogy végtelen nagy ellenállás esetén (a párhuzamos tagot elhagyjuk) az eredő ellenállás megegyezik r-rel, 0 ohm esetén pedig egy olyan parabolát kapunk, melynek a csúszóérintkező középső állásánál van maximuma. A többi görbe e két határhelyzet között helyezkedik el, mint például a feladatban szereplő R=100 ohmhoz tartozó parabola is.
 
 Marossy Ferenc (Bp., Fazekas M. g. III. o. t.)