Feladat: 638. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Battha László ,  Szörényi András 
Füzet: 1967/április, 189 - 190. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sikkondenzátor, Elektromos mező energiája, energiasűrűsége, Munkatétel, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/november: 638. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A lemezek közelítése során a kondenzátor energiájának növekedése egyenlő a telep elektromos munkavégzésének és külső mechanikai munkavégzésének összegével. Tehát: W-vel a telep elektromos munkavégzését, Wk-val a kondenzátor energianövekedését, L-lel a mechanikai munkavégzést jelölve: W+L=Wk. De W=EQ, ahol Q a kiáramlott töltés. Az ismert összefüggés alapján Q=Q2-Q1=E(C2-C1), ahol C1 a kapacitás a kezdeti, C2 a végállapotban. A kondenzátor energiaváltozása Wk=1/2E2(C2-C1). Eszerint Ci=kF/di miatt (k arányossági tényező)

L=Wk-W=1/2E2(C2-C1)-E2(C2-C1)=k2E2F(1/d1-1/d2).

Ha d1>d2, mint a jelen esetben is, L negatív, vagyis munkát nyerünk. Tehát a lemezek közelítése során a telepből energia áramlik a kondenzátorba, melynek egy része mechanikai munkává alakul, másik része a kondenzátor energiáját növeli.
 
 Szörényi András (Pécs, Széchenyi I. g. II. o. t.)
 
Megjegyzések. 1. A megoldásnál elhanyagoltuk az áramkör ellenállását. Ellenkező esetben L-re kisebb értéket kapunk. Battha László (Bp., Eötvös J. Gimn. IV. o. t.) kiszámította az így végzett mechanikai munkát is.
2. A feladat csak látszólag volt könnyű. Legtöbben W-t, vagy Wk-t figyelmen kívül hagyták. Minthogy így is csak egy kettes szorzó vagy egy előjeleltérés volt a helyes eredménytől, különösen fontos volt a precíz és világos fogalmazás. Sokan helytelenül értelmezték a feladatot. Bizonytalan esetben inkább küldjük be mindkét értelmezés megoldását. (Ez nem jelenti azt, hogy egyértelmű feladatra egymásnak ellentmondó megoldásokat küldjünk be!)