Feladat: 634. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bálványos Zoltán ,  Faragó László ,  Farkas János ,  Gilyén Péter ,  Herendi Ágnes ,  Marossy László ,  Maróti Péter ,  Mihályfi László ,  Nádai László ,  Sághy András ,  Stefanovicz Károly ,  Trencséni Sándor ,  Vad Kálmán 
Füzet: 1967/április, 184 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb kényszermozgás, Nyomóerő, kötélerő, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/november: 634. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A pontszerű testre három erő hat: az FA és FB húzóerők és a körpálya K kényszer- (ellen-)ereje, amely a körpályán tartja a testet (1. ábra). Mivel az FA és FB erők arányosak a PA és PB távolságokkal, az ábra léptékét úgy választhatjuk meg, hogy az FA és FB erőket éppen PA és PB hosszúságú szakaszokkal ábrázoljuk.

 
 
1. ábra
 


Thales tétele szerint FA és FB eredője éppen átmegy a kör középpontján. Mivel a test nem hagyhatja el a körpályát (a testnek nem lehet sugárirányú gyorsuláskomponense), a K kényszererőnek olyan nagynak kell lennie, mint az FA és FB eredője. A testre ható erők eredője éppen nulla a körpálya minden pontjában, tehát a nyugalomban levő pontszerű test továbbra is nyugalomba marad. (Egyensúlyi helyzete közömbös.) A gondolatmenet az A és B pontokban is érvényes.
 
 Sághy András (Bp., Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.)
 dolgozata alapján
 
 
2. ábra
 

II. megoldás. A feladatot számítással is megoldhatjuk (2. ábra). Számítsuk ki a testre ható erők eredőjének érintő irányú komponensét. (A sugárirányú komponens nyilván nulla.) A két arányossági tényező legyen kA és kB. Ekkor:
PA=dsinα;PB=dcosα;
FA=kAPA=kAdsinα;
FB=kBPB=kBdcosα.
Az érintő irányú komponensek:
fA=FAcosα=kAdsinαcosα=1/2kAdsin2α,fB=FBsinα=kBdcosαsinα=1/2kBdsin2α.


(A kényszererőnek nincs érintő irányú komponense.)

Így a nyugalomban levő pontra ható eredő erő:
f=fA-fB=1/2(kA-kB)dsin2α.
Ha kA=kB (mint azt az I. megoldásban feltételeztük): f=0, vagyis α-tól függetlenül (a körpálya minden pontjában) a test nyugalomban marad. Ha például kA>kB (az A pontból ható erő arányossági tényezője nagyobb, vagyis az A ,,rugó'' erősebb), f az A pont felé gyorsítja a testet. Tehát ekkor csak az A és a B pontokban (sin2α=0) marad nyugalomban a test, a többi helyen gyorsuló mozgást végez. A gyorsulás maximális akkor, ha sin2α maximális, vagyis ha 2α=90
 
 Stefanovicz Károly (Bp., Veres Pálné g. II. o. t.) és
 Vad Kálmán (Jászberény, Lehel vezér g. II. o. t.)
 dolgozata alapján
 
Megjegyzések. 1. Mivel a gömb egy átmérőjének két végpontja és a gömb felületének egy pontja által meghatározott sík egy körben metszi a gömböt, a feladat gömb esetére is általánosítható.
 
 Nádai László (Bp., Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)
 
2. Ha tudjuk, hogy a rugó potenciális energiája 1/2kx2, ahol x a megnyúlás és k a rugóállandó (egységnyi kitérést létrehozó erő), akkor a megoldás így is nyerhető.
Az összes potenciális energia:

Ep=1/2PA2+1/2kPB2=1/2k(PA2+PB2)=1/2kd2 ‐ állandó. Mivel a rendszer mindig úgy akar mozogni, hogy a potenciális energiája csökkenjen, ebben az esetben nem indul el a test. Látható, hogy ha pl. kA>kB, a potenciális energia akkor minimális, ha a test az A pontban van, vagyis a test csak itt van nyugalomban.
 
 
3. ábra
 

3. Ha az A és a B pont nem a kör egyik átmérőjének két végpontja, hanem az AOB szög  2γ180 nagyságú, a feladatot a II. megoldáshoz hasonlóan megoldhatjuk (3. ábra):
PA=dsinα;PB=dcos(γ-α);FA=kAPA=kAdsinα;FB=kBPB=kBdcos(γ-α).


Az érintő irányú komponensek:
fA=FAcosα=1/2kAdsin2α;fB=FBsin(γ-α)=1/2kBdsin2(γ-α).
Az eredő erő:
f=fA-fB=d2[kAsin2α-kBsin2(γ-α)].


Ha kA=kB=K, akkor
f=kd2[sin2α-sin2(γ-α)]=kdcosγsin(2α-γ)


[a (sinx-siny)-ra vonatkozó összefüggés segítségével].
A test csak az f=0 esetben marad nyugalomban, vagyis ha 2α=γ. Tehát a test csak az AB ív felezőpontjában marad nyugalomban, különben pedig a felezőpont felé gyorsul a körív mentén. Ezek csak akkor igazak, ha cosγ0(2γ180), mivel ha 2γ=180, f és a gyorsulás is α-tól függetlenül nulla.
A kAkB esetben a megoldás teljesen hasonló lesz, csak az egyensúlyi helyzet nem a körív felezőpontja:
kAsin2α-kBsin2(γ-α)=0,
innen
tg2α=kBsin2γkA+kBcos2γ
az egyensúlyi helyzetben.
 
 Faragó László (Bp., Fazekas M. g. II. o. t.)
 
4. A legtöbb megoldásban nem szerepel a kényszererő, hanem azt ,,a test nyugalomban van akkor, ha a rá ható összes erők eredője sugárirányú'' kijelentéssel helyettesítették. Ilyen szempontból a feladat szövege sem helyes (,,más erő nem hat rájuk'').