Feladat: 625. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gnädig Péter ,  Pintz János 
Füzet: 1967/március, 136 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/október: 625. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fonalakban fellépő P erők a szimmetriaviszonyok miatt egyenlő nagyságúak, s vízszintes komponenseik egyensúlyban vannak. Így elég a függőleges vetületekkel számolni. Ha a fonál hosszát -lel, a kampók távolságát d-vel jelöljük, akkor az 1. ábra szerinti α szögre fennáll, hogy

sinα=OAAS=d3223=d3.
P erő függőleges komponense
P'=Pcosα=P1-sin2α=P1-d23l2.
Ez a súly harmadrészével tart egyensúlyt, így G/3=P', ahonnan
P=G31-d232
Numerikus adatokkal
P=103263,39kp.

 
 
1. ábra
 

A feladat második részének tárgyalásánál meg kell vizsgálni, hogy a felfüggesztett test milyen módon mozdulhat el oldalirányban. Két minőségileg különböző eset van:
a) a mozgás közben két fonál feszes marad,
b) csak egyetlen fonál gyakorol erőt a testre.
A 2. ábrán látható a test mozgási felülete. A szimmetria miatt csak egy tér-harmadot ábrázoltunk.
 
 
2. ábra
 

Ha az A és B pontokból kiinduló fonal feszül, akkor a test pályája az SC', ha a B és C pontokhoz tartozó fonal feszes, akkor az SA'. Ha csak a B-hez tartozó fonal feszül, akkor a lehetséges pálya az SA'C' pontok által határolt gömbfelület-darabon helyezkedik el, melynek középpontja B. A teljes kényszerfeltételt a fenti és még két gömbfelület-rész képviseli, melyek a fentihez az OSA' és OSC' síkoknál kapcsolódnak.
A test pályája egy körív, mely az S pontból indul ki. Könnyű belátni, hogy ezen körívek S pontbeli érintői közül a vízszintessel az SA' (vagy SC') körív érintője zár be legkisebb szöget (Ψ) és az OSB síkban levő érintő (középeset) a legnagyobb szöget (φ). Ez azért lényeges, mert az első esetben lehet a legkisebb erővel kimozdítani a testet.
Vizsgáljuk ezek után az SA'-n történő mozgást S kis környezetében! A körpálya sugara SA1, amelynek hossza r=SA1=2-(d2)2. Szükség van még az a=OA1=AA13=d323=d23 értékre.
 
 
3. ábra
 

Az ingamozgás összefüggéseit használhatjuk, mivel a C és B pontokhoz tartozó fonal helyettesíthető egyetlen r hosszúságú, A1-ben rögzített fonallal (3. ábra).
Ahhoz, hogy a testet S pontból kimozdítsuk, Ps=Gar erőre van szükség. Ha viszont azt akarjuk, hogy a test S' pontba kerüljön és ott stabilan megmaradjon, ahhoz P's=Ga+hr erőre van szükség (hr). Ez a feladat statikus megoldása. Ha azonban nem szükséges, hogy a test P'-ben maradjon, csak az, hogy odáig kilendüljön, akkor kisebb erő is elegendő. Kis h esetén az erő a kitérés lineáris függvényének tekinthető, s így a keresett erő P3 és P's számtani közepe. Ez az erő h/2-ig gyorsítja a testet, majd h/2-től h-ig a test éppen zérus sebességre lassul.
Numerikus adatokkal:
Ps=Gar=Gd232-(d2)2=10kp0,288m2,958m=0,98kp,P's=Ga+hr=10kp0,3882,958=1,31kp,P2=Ps+P's2=1,15kp.



Megjegyzés. Ha a kitérítő erő csak vízszintes lehet, akkor a fenti érték
Ps=11-a2r2kp=11-0,12kp  =10,99kp.

 Gnädig Péter