Feladat: 603. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Külvári István 
Füzet: 1966/november, 183 - 184. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenáramú műszerek, Ohm-törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/április: 603. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha két mérést végzünk a hitelesítetlen galvanométerrel, akkor csak azt tudjuk megállapítani, hogy a két esetben a galvanométeren átfolyó áramokra az egyenlőség, ill. a kisebb-nagyobb reláció teljesült-e. Ez azonban éppen elegendő ahhoz, hogy meghatározzuk Rx-et, feltételezve természetesen azt, hogy R elég nagy intervallumon belül változtatható, és hogy a műszer károsodás nélkül kibírja a következőkben ismertetendő terheléseket.

 
 

Az első kísérletet végezzük az ábra szerinti kapcsolásban R=Ra esetén, és jelöljük meg a galvanométer kitérését. Kiszámítva az A és B pontok közötti feszültségkülönbséget:
UAB=UR3R1+R3,aholR3=R2R'R2+R'
az R2 és az R'=Ra+Rx párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredője. A galvanométeren átfolyó áram:
I1=UABRx+Ra=UR2R1R2+(R1+R2)(Rx+Ra).
A második mérés esetén iktassuk ki az áramkörből az R2 ellenállást. Mivel ekkor R3<R', az A és B pontok között a feszültség megnövekszik, ezért a galvanométeren I1-nél nagyobb I2 áram fog folyni. Most kezdjük el növelni az R ellenállást, mivel az R növelésével I2=UR1+R+Rx monoton csökken, ezért biztosan eljutunk egy olyan R=Rb értékhez, amely esetén a galvanométer mutatója az első mérésben megjelölt pontra áll be. Ekkor: I1=I2. Ebből
UR2R1R2+(R1+R2)(Rx+Ra)=UR1+Rb+Rx.
Rendezve:
Rx=R2R1Rb-R1+R2R1Ra.
Ha speciálisan Ra=0, akkor Rx=R2R1Rb.
Rx ismeretében pedig a hitelesítés már bármelyik kapcsolásban könnyen elvégezhető. Ha például a második kapcsolást vesszük, akkor a skálán minden R értékhez bejelölhetjük az I=UR1+Rx+R értéket.
Külvári István (Bp., Széchenyi I. g. III. o. t.)

 
Megjegyzés. A megoldók közül sokan eleve feltételezték, hogy a műszer skálája lineáris. Ez a gyakorlatban ugyan sokszor teljesül, de pontos hitelesítés esetén ez túl durva feltevést jelent. Az ilyen megoldásokra csak 2 pontot adtunk.