Feladat: 599. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Takács László 
Füzet: 1966/november, 179 - 180. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Állócsiga, Kötelek (láncok) egyensúlya, Felhajtóerő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/április: 599. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelentse L a kiinduláskor a folyadékba lógó kötél hosszát (L=30cm), γ a kötél anyagának fajsúlyát; a kötél-keresztmetszet területe legyen az egyszerűség kedvéért 1cm2. A folyadék fajsúlya legyen γ1 és γ2, azzal a feltétellel, hogy a feladat szövege szerint γ1<γ2. Elengedés után a kötél nyilván a bal oldali, γ1 fajsúlyú folyadékban kezd mélyebben lemerülni a kisebb felhajtóerő miatt; tekintsük a kötélnek azt a helyzetét, amikor a bal oldali vég x darabbal került lejjebb, mélyebbre eredeti helyzeténél. Ekkor a kötélre ható teljes erő:

P=(L+x)γ-(L+x)γ1-[(L-x)γ-(L-x)γ2]==L(γ2-γ1)+(2γ-γ1-γ2)x.


Az egyensúly feltétele, hogy P erő nulla legyen. Az eredmény a fajsúlyok értékétől függ. Az első tag mindig pozitív.
 
 

1. Legyen, mint feladatunk számadatai esetében 2γ>γ1+γ2. A második tag is pozitív és a kötél elindulása után az erő még nagyobb lesz, egyensúly sohasem áll be, az elengedett kötél balra lefut. Az erőre vonatkozó kiindulási képletünkbe P=0 értéket behelyettesítve formálisan kapunk egy megoldást, amelyből feladatunk számadataival adódik: x=-5cm. Képlettel számítva látható, hogy ebben az esetben x mindig negatív. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb fajsúlyú folyadékba 5cm-rel lejjebb húzva a kötél végét, van egy egyensúlyi helyzet, ez azonban csak akkor állhatna be, ha a kötél elengedése után azonnal lehúzzuk 5cm-rel a kötél jobb oldali végét. Ez az egyensúly labilis, mert még lejjebb húzva az összes erő negatív lesz és a kötél még mélyebben indul el a nagyobb fajsúlyú folyadékban.
 
2. Legyen 2γ<γ1+γ2. A számítás formálisan ad egy stabilis egyensúlyi helyzetet, de olyan nagy x-nél, amely nagyobb L-nél, tehát a fonál egyik vége kiemelkedik a vízből és a feladat feltételei nem teljesülnek.
 
3. Ha 2γ=γ1+γ2, az erű x-től függetlenül P=L(γ2-γ1), ami azt jelenti, hogy nincs egyensúlyi helyzet.
Egyébként is, ha valamelyik folyadék fajsúlya nagyobb, mint a kötélé, a kötél vége úszik a folyadékon és a feladat feltételei nem teljesülnek.
Takács László (Sopron, Széchenyi I. g. II. o. t)