Feladat: 588. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fogaras András 
Füzet: 1966/október, 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gyűjtőlencse, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/február: 588. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Azt az esetet vizsgáljuk, amikor az ábra szerint bal oldalon van a tárgytér, jobb oldalon pedig a képtér. Az 568. feladat megoldásánál láttuk, hogy egy olyan végtelen egyenesnek, amely átmegy az optikai tengely A pontján és a lencsesík P2 pontján, olyan ‐ szintén végtelen hosszú ‐ egyenes a képe, amely a P2 és az A' pontokon megy át, ahol A' az A pont képe: OA'=Af/(A-f).

 
 

Vegyük fel a világító síknak tetszőleges három, az A ponton áthaladó egyenesét (P1A, P2A, P3A)! Láttuk, hogy ezek képe rendre P1A', P2A', P3A' lesz. Mivel azonban ezek egy síkban vannak, a világító sík képe az ezek által kifeszített sík lesz, éspedig e síknak minden pontja, hiszen ha felcseréljük a képteret a tárgytérrel, akkor a kép is felcserélhető a tárggyal, mert a lencsetörvényben t és k szimmetrikusan szerepel. Adataink mellett OA'=30 cm.
A realitási viszonyok ugyanazok, mint az 568. feladatnál, vagyis a kép a lencsétől balra virtuális, az F1-től jobbra reális, a lencse és F1 között pedig reális képét kapjuk a lencse jobb oldalán levő virtuális tárgynak. Az F1-en áthaladó fókusz-síkra esik a sík végtelen távoli pontjának képe.
 
 Fogaras András (Budapest, Móricz Zs. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Ha a tárgysík átmegy a fókuszon, akkor képe a tengellyel párhuzamos sík.
Ha a tárgysík párhuzamos a tengellyel, akkor képe a fókuszon átmenő sík.