Feladat: 540. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Márkus András ,  Treer Ferenc 
Füzet: 1966/február, 87 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csigasor, Energiamegmaradás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/szeptember: 540. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

A fordulatszámokra vonatkozó kérdésre m tömeg mozgásának részletesebb ismerete nélkül, pusztán geometriai alapon válaszolhatunk. m tömeg süllyedésekor az I. mozgócsigának fel kell emelkednie, mert a fonálhossz adott, állandó érték. Ha az I. mozgócsiga középpontja AB=s darabbal emelkedik (l. az ábrát), akkor a 10cm rádiuszú I. mozgócsiga s/10 radiánban mért szöggel fordul el, mert a felemelkedés végeztével az I. csiga C pontja érintkezik a fonál B pontjával. Az elfordulás megtörténtével az s hosszúságú fonáldarab az I. csigát tartó mindkét fonálból hiányzik, tehát a II. állócsigán 2s hosszúságú fonál vonul el és 2s/10 radiánban mért szögelfordulást okoz. A III. mozgócsigát tartó fonál jobb oldali része ED=s darabbal emelkedett, ugyanekkor a III. csigát tartó bal oldali fonál FG=2s darabbal süllyedt, tehát a III. csigát tartó fonalak együttvéve 2s-s=s darabbal lettek hosszabbak, így a két fonálon lógó III. mozgó csiga középpontja s/2 távolsággal jutott mélyebbre. Ezalatt a III. csiga H pontja eljutott K-ba, vagyis a középponthoz viszonyítva a kerületi pontok s+s/2=3s/2 darabbal fordultak el, és a III. csiga elfordulási szöge 3s/(215)=s/10 radián. Az elfordulási szögek arányosak a fordulatszámokkal, így az I., II. és III. csigák fordulatszámainak aránya:
1:2:1.

Az m tömeg mozgásának tanulmányozásakor vegyük figyelembe, hogy helyzeti energiája mozgási energiává lesz. De az elhanyagolható tömegű csigák sem magasságuk változtatásával, sem forgásukkal nem tudnak mozgási energiát felvenni, a mozgási energia csakis m tömeg sebességét fokozhatja. Ebből következik, hogy m tömeg g gyorsulással szabadesést végez. Geometriai okokból következik, hogy az I. mozgócsiga 2g gyorsulással mozog függőlegesen felfelé.
 
 Márkus András (Sopron, Széchenyi g. III. o. t.)
 
Megjegyzések. A feladat megoldható volna abban az esetben is, ha figyelembe vennénk a csigák tömegeit; ekkor természetesen m tömeg g-nél kisebb gyorsulással mozog lefelé. Ha az energiatétel helyett fonálerőkkel számolunk, az eredmény ugyanaz: az L-ben tapasztalható fonálerőnek a D-pontbeli fonálerő felének kellene lennie, de másrészt L-ben, G-ben és D-ben egyenlő fonálerőknek kellene lenniük. Ez az ellentmondás csak akkor oldódik fel, ha valamennyi fonálerő nulla, és valóban így van, ha az m tömeg szabadon esik. A feladat csak a csigák csapágysúrlódását kívánja elhanyagolhatónak venni, a kerület menti súrlódásnak meg kell maradnia, ha azt akarjuk, hogy a csigák forogjanak. Helyesen jegyzi meg Treer Ferenc (Bp. Piarista Gimnázium), hogy hiába van meg a csigák kerületének súrlódó képessége, ha nincs fonálerő, mégsem forognak. Az a helyzet, hogy a csigák közül a mozgócsigák magassága változik ugyan, de egyik csiga sem forog. Minden fizikai feladatban szokott lenni valamilyen közelítés. A jelen esetben a csigák tömegeit csökkentve hamarabb válik elhanyagolhatóvá az általuk felvett mozgási energia, mint a kerületük mentén mutatkozó súrlódás (ezt könnyen elvégezhető kísérlet is mutatja), így nem kell elvetnünk azt a feleletet, amely 1:2:1 fordulatszámarányt ad válaszul.