Feladat: 532. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gnädig Péter ,  Mészáros Ildikó 
Füzet: 1966/január, 40 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegpont egyensúlya, Egyenletes mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Tapadó súrlódás, Centrifugális erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/május: 532. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. Vizsgálatunkhoz a rendszerrel együtt forgó koordinátarendszert választjuk. Súrlódásmentes esetben a kényszererőn kívül a tolósúlyra két erő hat: súly és a centrifugális erő. Egyensúly akkor van, ha ezen erők rúdirányú vetületeinek összege 0, hiszen a kényszererő a rúdra mindig merőleges. Pozitívnak választva a kifelé mutató irányt:
mrω2cosα-mgsinα=0,és innenr=gω2tgα.(1)

Világos, hogy nagyobb r-nél csak a centrifugális erő nő meg, és ez r-et tovább igyekszik növelni. Ezért az egyensúly labilis. Mivel r>0, ezért egyensúly csak akkor lehet, ha α>0, tehát a rúd nem lehet vízszintes, és nem is mutathat lefelé. (Az r0 eset fizikailag értelmetlen, az ω=0 pedig a közönséges lejtőt jelenti, így ezekkel nem foglalkozunk.)
 
 
1. ábra
 

 
2. ábra
 

A súrlódásos esetben az egyensúly feltétele az, hogy a centrifugális és a súlyerő rúdirányú komponenseinek összege abszolút értékben ne legyen nagyobb a maximális súrlódási erőnél. A maximális súrlódási erőt úgy kapjuk meg, hogy a centrifugális és a súlyerő rúdra merőleges komponensei összegének abszolút értékét szorozzuk a μ súrlódási együtthatóval. (Azért az abszolút értékét, mert a rúd egyik oldalát pozitívnak választva, a nyomóerők összege negatív is lehet. Pl. az 1. ábrán látható esetben pozitív α-nál ugyan mindig pozitív a nyomóerő, de negatív α-nál ‐ ha a centrifugális erő elég nagy ‐ már negatívvá válhat (l. a 2. ábrát!). Márpedig a negatív nyomóerő által előidézett súrlódási erő is ugyanolyan, mint a pozitív által előidézett, hiszen az irányát nem a kiváltó nyomóerő iránya, hanem a megakadályozandó mozgás iránya szabja, meg.) Ezek figyelembe vételével az egyensúly szükséges és elegendő feltétele:
|rω2cosα-gsinα|μ|gcosα+rω2sinα|.
Mivel -90<α<90 és ω0, azért oszthatunk a határozottan pozitív ω2cosα-val:
|r-gω2tgα|μ|gω2+rtgα|.

Két esetet kell megkülönböztetnünk:
 

A) α0. Ekkor a jobboldali abszolút érték jelben álló kifejezése pozitív, ezért az abszolút érték jele elhagyható. A bal oldali abszolút értéket kettős egyenlőtlenséggel helyettesítjük:
-μgω2-μrtgαr-gω2tgαμgω2+μrtgα.
Az első egyenlőtlenséget átrendezve kapjuk:
r(1+μtgα)(tgα-μ)g/ω2.
Mivel μ is, tgα is pozitív, azért 1+μtgα annál inkább, és így az egyenlőtlenséget oszthatjuk vele:
rgω2tgα-μ1+μtgα.
A másik egyenlőtlenséggel nem járhatunk el úgy, csak akkor, ha μ<ctgα, mert itt (1-μtgα)-val kell osztani. Ebben az esetben tehát az egyensúly feltétele:
gω2tgα-μ1+μtgαrgω2tgα+μ1-μtgα.(2 a‐b)
Ha μ>ctgα, akkor a második egyenlőtlenség semmitmondóvá válik. Ekkor ugyanis a negatív (1-μtgα)-val osztva megfordul az egyenlőtlenség:
rgω2tgα+μ1-μtgα,
ami nyilván mindig teljesül, lévén a bal oldal pozitív, a jobb oldal pedig negatív. A μ>tgα esetben tehát nincs felső korlát r-re.
B) α>0. Most a bal oldali abszolút érték hagyható el, az így kapott egyenlőtlenséget most is szétbonthatjuk két egyenlőtlenségre, most azonban nem kell mindkettőnek teljesülnie, az egyensúlyhoz elég, ha az egyik teljesül.
Az első:
r(1-μtgα)(tgα+μ)g/ω2.
Mivel most tgα<0, azért 1-μtgα pozitív, és így oszthatunk vele. Az egyensúlynak tehát elégséges feltétele:
rgω2tgα+μ1-μtgα.(3 a)
A második:
r(1+μtgα)(tgα-μ)g/ω2.
Itt további két eset lehetséges. Ha μ<-ctgα, akkor kielégíthetetlen egyenlőtlenséget kapunk, lévén bal oldala pozitív, jobb oldalának számlálója negatív, nevezője pozitív:
rgω2tgα-μ1+μtgα.
Amennyiben azonban μ>-ctgα, az egyenlőtlenség megfordul, és az egyensúly egy további elégséges feltételét szolgáltatja:
rgω2tgα-μ1+μtgα.(3 b)
Az egyensúlyi viszonyok igen szemléletesen ábrázolhatók (3. ábra). Az ábrán a nyilak azt jelölik, hogy a súly a nem‐egyensúlyi helyzetéből merre mozdul e1. A diagramon r-et g/ω2 egységekben ábrázoltuk!
 

 
3. ábra
 

 Gnädig Péter (Bp., Táncsics M. g. IV. o. t.)
 dolgozata alapján
 
II. megoldás. A fenti eredményeknek igen szemléletes jelentés adható. Jelöljük ui. μ-t tgφ-vel. (Ismeretes, hogy φ a súrlódási határszög.) Ekkor az egyenlőtlenségekben mindenütt tg(α+φ), ill. tg(α-φ) lép fel. Ennek fizikai oka a következő. A forgó rendszerből nem tudjuk megkülönböztetni a gravitációs és a centrifugális erőt. Ezért függőleges iránynak a két erő eredőjének irányát érezzük. Az így meghatározott vízszintes iránnyal maximálisan φ szöget zárhat be a rúd ‐ a súrlódási határszög definíciója szerint ‐ anélkül, hogy a súly elmozdulna. Ha azonban nem α-t, hanem r-et változtatjuk, akkor ezzel együtt változik a helyi vízszintes is. Ezt nyilván (1) írja le, r-et tehát addig változtathatjuk, amíg ezáltal a helyi vízszintes nem tér el φ-nél nagyobb szöggel a rúdtól. Ezek után a diszkusszió már könnyen elvégezhető, és megkapjuk a (2) és (3) feltételi egyenlőtlenségeket.
 
Mészáros Ildikó (Veszprém, Lovassy L. g. IV. o. t.)