Feladat: 527. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babai László ,  Fialovszky Béla ,  Horváth A. ,  Kafka P. ,  Lévárdi Hajnalka ,  Marossy Ferenc ,  Szalay Sándor ,  Turmezey T. 
Füzet: 1965/december, 235 - 236. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összetartó erők eredője, Tömegpont egyensúlya, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/május: 527. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat elemi úton számítással nem oldható meg. Kis modellen méréssel kielégítő pontosságú eredményt kapunk (ezt a módszert különben gyakorlati műszaki problémák esetében is alkalmazzák.) Az alábbiakban ezt a módszert és kétféle számítás vázlatát írjuk le.

 
 

I. megoldás. A szerkezetet fémépítőből vagy vékony falécekből, mérethelyesen elkészítjük, megfelelő nagyságú (pl. 6 dkg, 12 dkg) súlyokat akasztunk a kijelölt pontokra, és megmérjük pl. a 12 dkg-os súly h távolságát a kampókat összekötő egyenestől. Ez esetben a kötélsokszög oldalai merev rudakkal helyettesíthetők, mert egyensúlyban csak feszítőerők hatnak. Az ABCD általános négyszög öt adatból (az oldalak és h) megszerkeszthető. A kötél alakjának ismeretében a fellépő erők nagyságát paralelogramma módszerrel, szerkesztéssel határozhatjuk meg. Az adatokat az ábrán tüntettük föl, ennek alapján a 12 kp-os súly 0,4 méterrel lejjebb van, mint a 6 kp-os.
 
Babai László (Bp., Fazekas M. g. I. o. t.)
 
 
II. megoldás. A feladatot az energiaminimum elve alapján is megoldhatjuk. A rendszer súlypontja a BC egyenesen, C-től 2 m-re van. Egyensúlyban ez a pont a lehető legtávolabb helyezkedik el az AD egyenestől. Az S pont helyének ismeretében az ABCD négyszög megszerkeszthető. Az ábra alapján
s=ABsinα+BSsinδ.
Ehhez azonban a következő két feltétel járul:
h=ABsinα+BCsinδ=CDsinβ,AD=ABcosα+BCcosδ=CDcosβ.


A fenti szélsőérték-feladatot csak a matematikai analízis segítségével oldhatjuk meg. Célhoz érhetünk azonban próbálgatással. Különböző CD irányokhoz megszerkesztjük a négyszöget, majd a rendszer súlypontját. Elég sok Si pont ismeretében megrajzolhatjuk a fenti feltételeknek eleget tevő görbét, ennek a legalacsonyabban fekvő pontja az egyensúlyi rendszer súlypontja. Úgy is eljárhatunk, hogy modellen kijelöljük S-et, és a merev modell csuklói körül való elforgatással, mintegy ,,rajzgéppel'' rajzoljuk fel a súlypont görbéjét.
 
Fialovszky Béla (Esztergom, Temesvári Pelbárt g. II. o. t)
dolgozata alapján.
 

III. megoldás. A feladatot a vektoregyensúly kiszámításával is megoldhatjuk. A súlyok BC irányú vetületei egyensúlyban egyenlők egymással. Ezen erők nagyságát trigonometriai úton meghatározva, olyan egyenletrendszerhez jutunk, mely csak közelítő módszerekkel oldható meg. Ez a módszer a legfáradságosabb. A II. megoldásban vázolt szélsőérték-számítás során hasonló trigonometrikus egyenletekhez jutunk, mint ebben az esetben.
 
Babai László (Bp., Fazekas M. g. I. o. t.)