Feladat: 517. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gál Tibor ,  Nagy Attila 
Füzet: 1965/november, 175 - 177. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellenállásmérés, Egyenáramú műszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/március: 517. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A viszonylagos (relatív) hiba annak mértéke, hogy az észlelés milyen pontosságú. Definiálhatjuk a relatív hibát mint a helyes és kapott eredmények hányadosának 1-től való eltérést (a. meghatározás), de definiálhatjuk úgyis, mint az észlelés hibájának a helyes értékkel alkotott hányadosát (b. meghatározás). Amennyiben az észlelés nem nagyon pontatlan, mindkét meghatározás ugyanazt adja, illetve a két meghatározás ugyanahhoz az értékhez konvergál, ha az észlelés mindig pontosabb lesz. Ezért nem lényeges, hogy melyik meghatározás szerint járunk el. Induljunk ki az a. szerintiből.
Az I. eljárás szerint U mért feszültség helyes, de az áramerősségben a fogyasztó U/R áramerőssége mellett benn van a voltmérő U/RV áramerőssége is. Tehát számításunk a következő eredményt adja:

RI=UUR+URV=RRVR+RV.
Ez a mérés a helyesnél RV/(R+RV) arányban kisebb eredményt ad.
 
 

A II. eljárás szerint I mért áramerősség helyes, de a mért feszültségben a fogyasztó IR feszültségesése mellett benn van az ampermérőre jutó IRA feszültségesés is. Tehát számításunk a következő eredményt adja:
RII=IR+IRAI=R(1+RAR).
Ez a mérés a helyesnél 1+RA/R arányban nagyobb eredményt ad.
A mérés pontosságának megítélésekor lényegtelen, hogy a hiba pozitív vagy negatív, ezért az I. és II. eljárás eredményeit akkor tekintjük egyenlő pontosaknak, ha a pontos értéktől való eltérésük ugyanolyan mértékű. Az I. eljárás mindig túl kicsiny, a II. eljárás mindig túl nagy eredményt ad. A relatív hibák akkor egyenlők, ha az I. eljárás pontatlanságát kifejező RV/(R+RV) tényező reciprok értéke és a II. eljárás pontatlanságát mérő 1+RAR tényezők egyenlőek:
R+RVRV=1+RAR.
Ennek átalakításából következik, hogy:
R=RARV.
A relatív hibák akkor egyenlők, ha a fogyasztó mérendő ellenállása a műszerek ellenállásának mértani középértéke.
Ha a relatív hiba b. szerinti meghatározásából indulunk ki, akkor (természetesen a hibák abszolút értékével számolva) egyenlővé téve a mért és a helyes értékek különbségének a helyes értékhez viszonyított hányadosait:
R-RRvR+RVR=R(1+RAR)-RR.
Rendezés után:
R2-RA(R+RV)=0.
Ha észlelésünk csak valamelyest is pontos, akkor a fogyasztó R ellenállásának elhanyagolhatónak kell lennie a voltmérő RV ellenállása mellett, tehát:
R2-RARV=0,
amiből az a. meghatározásból származó mértani középarányos következik.
 
 Gál Tibor (Bp., Villamosipari technikum III. o. t.) és
Nagy Attila (Bp., József A. g. IV. o. t.)
dolgozatai alapján.