Feladat: 507. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babai László 
Füzet: 1965/október, 92 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbtükör, Optikai leképezés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/február: 507. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. Éles kép keletkezésének az a feltétele, hogy az ellenző a sugárnyalábot kis nyílásszögre korlátozza, amint ez a feladat szövegéből is kitűnik. Az első visszaverődés alkalmával, amikor a gömb bal oldali része tükröz (1. ábra), a tárgytávolság t1=3f, és a képalkotás törvénye szerint
1f=13f+1k1.
Innen a bal oldali gömbfelülettől mért képtávolság:
k1=32f.

 
 

Az ilyen módon keletkezett kép mint tárgy szerepel a gömb jobb oldali tükröző felülete számára. Az innen mért tárgytávolság t2=2,5f, és a képalkotás törvénye szerint
1f=12,5f+1k2.
Innen a jobb oldali gömbfelülettől mért képtávolság:
k2=53f.

Ha a lámpa jobbra sugároz, akkor a fókuszban van, a tengellyel párhuzamos sugárnyaláb verődik vissza és a bal oldali fókuszban, a rádiusz felében keletkezik újra kép. Ezután a további képalkotás az előbbi szerint folytatódik.
 
 Babai László (Bp., Fazekas M. g. I. o. t.)
 

II. megoldás. Szerkesztéssel gyorsan kaphatjuk meg a képpontokat (2. ábra). O középpontból rádiuszt rajzolunk a gömbfelszín tetszés szerinti A pontjába. A fényforrásból AO-val párhuzamos fénysugarat rajzolunk, amely a tükröt A'-ben éri el és visszaverődés után AO felezőpontján, A''-n megy át. Ennek a fénysugárnak a tengellyel alkotott K1 metszéspontja az első középpont. Az eljárást megismételjük a gömb másik oldalán. A tetszés szerinti irányban rajzolt OB rádiusz felezőpontján, B''-n megy át az a fénysugár, amely OB-vel párhuzamosan B'-ben érte el a tükröt.
 
Megjegyzés. A feladatban két egymás utáni képalkotás szerepel. Bebizonyíthatjuk, hogy tovább keresve a keletkezett képek újabb képeit, ezek mindjobban közelednek a gömb középpontjához (3. ábra).
Legyen egy tárgytávolság CT1=2f+d1=t1 (ahol d1 pozitív). Ekkor a k1, képtávolság a leképezési törvény szerint
k1=t1ft1-f=(2f+d1)f2f+d1-f=(2f+d1)ff+d1.
A képpont távolsága a gömb középpontjától d2=K1O=2f-k1=2f-(2f+d1)ff+d1=d1ff+d1.
 

Látható, hogy d2 kisebb, mint d1.