Feladat: 506. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Almási László ,  Steiner György 
Füzet: 1965/október, 91 - 92. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontrendszer helyzeti energiája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/február: 506. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egyik lehetséges elrendezés mellett (A rajz) a három henger egymás mellett fekszik a vályú alján. A középső henger m tömege az r rádiusz által meghatározott magasságban levő súlypontban egyesíthető, ezért a középső henger helyzeti energiája a vályú fenekéhez viszonyítva mgr. A szélső hengerek középpontjának magassága 2r, mert az O1O2O háromszög mindegyik oldala 2r lévén ez a háromszög szabályos háromszög, és O1K felezi O2O távolságot. Így mindegyik szélső henger helyzeti energiája 2mgr, és az összes helyzeti energia 2mgr+2mgr+mgr=5mgr.

 
 

Egy másik lehetséges elrendezés (B rajz), hogy két henger fekszik alul és a harmadik rajtuk. A felső henger középpontja a vályú középpontjába kerül, mert a vályú rádiusza 3r; ennek a hengernek 3mgr a helyzeti energiája. O1O3O ismét 2r oldalú szabályos háromszög, tehát OL=2r3/2=r3. Így O1 és O3 magassága a vályú fenekéhez képest 3r-r3=r(3-3). A három henger összegezett helyzeti energiája 2mgr(3-3)+3mgr=(9-23)mgr=5,536mgr. Tehát a B rajz szerinti esetben több a helyzeti energia, és az A rajz szerinti elhelyezkedés jelenti a legkisebb helyzeti energiát. Érdekes, ha valamilyen okból mégis a B rajz szerinti helyzet alakul ki, akkor ez magától nem képes az A alatti elrendezésbe átmenni. Ugyanis a felső henger és a vályú között 2r szélességű csatorna van, amelyben a két alsó henger úgy mozdul el, hogy a felső henger helyén marad. A B elrendezés úgy alakulhatna át az A szerinti elrendezéssé, hogy energiabefektetéssel (aktivációs energia) felemelnénk a szélső hengereket a középső magasságáig, azután a középsőt leejtenénk és a két szélsőt hagynánk melléje gurulni.
Ugyanezen eredmények úgy is megkaphatók, ha azt keressük, hogy mikor helyezkedik el legmélyebben a három henger közös súlypontja.
 
 Almási László (Salgótarján, Madách g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat szövege nem szólt a vályú hosszáról, de triviális esettel állunk szemben, ha a vályú olyan hosszú, hogy a hengerek egymás után helyezhetők el benne. Természetesen ekkor még kisebb a helyzeti energia. A feladat szövegétől eltérően vizsgáljuk meg, mi lesz, ha a hengereket a vályú tengelyére merőlegesen helyezzük el a vályúban (C rajz). Az l hosszúságú henger legalul fekvő alkotója d mélységben van a vályú középpontja alatt. Pythagoras tételéből (3r)2=(l/2)2+d2. Innen d=9r2-(l2)2. A súlypont magassága a vályú feneke felett: h=3r-d+r=4r-9r2-(l2)2. A három henger helyzeti energiája 3mgh. Ha l=0, a helyzeti energia 3mgr, vagyis minden eddigi esetnél kisebb. Növelve a henger l hosszúságát a súlypont feljebb emelkedik és a helyzeti energia l=82r/3=3,771r-nél éri el az A eset szerinti 5mgr értéket, majd hosszabb hengernél még nagyobb lesz. A henger lehetséges legnagyobb hossza l=6r, amikor is a helyzeti energia 12mgr.
 
 Steiner György (Bp., Radnóti M. g. III. o.)