Feladat: 500. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bodonhelyi Márta ,  Jakab Mihály ,  Takács Gábor 
Füzet: 1965/szeptember, 42 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gördülés lejtőn, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/január: 500. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A golyóra az mgsinα mozgató erő és az ismeretlen nagyságú S súrlódási erő hat. A golyó súlyának mgcosα összetevőjét a lejtő kényszerereje kiegyenlíti és ezért nem vesszük számításba (1. ábra). A golyó középpontjában hozzáveszünk +S és -S erőket. A golyó középpontjában mgsinα-S gyorsít, és létrehoz a gyorsulású mozgást, ezért a mozgástörvény alapján:

ma=mgsinα-S.(1)

 
 
1. ábra
 

S súrlódási erő és a golyó középpontjában ható -S forgatónyomatékot jelentenek, amely az I tehetetlenségi nyomatékú golyót β szöggyorsulással forgatja (az erőkar r, a golyó rádiusza). A forgómozgás alaptörvénye szerint:
SrI=β.(2)


Végül a golyó sima legördüléséből következik, hogy
a=βr.(3)

(Lásd A dinamikai példák megoldásáról című cikket a lap 1965. évi 2. számában.) Az (1), (2) és (3) egyenletrendszert megoldjuk a-ra, S-re és β-ra.
 


Az eredmény:
a=gmsinαm+Ir2,(4)S=mgIr2sinαm+Ir2,(5)β=grmsinαm+Ir2.(6)



Mindez azonban csak addig igaz, amíg a súrlódási együttható elég nagy ahhoz, hogy az (5) által kívánt súrlódási erőt létre tudja hozni. A legnagyobb súrlódási erő, amely keletkezhet: μmgcosα. A súrlódási együttható kritikus értékét megkapjuk, ha ezt az (5) által megkívánt súrlódási erővel tesszük egyenlővé:
μkmgcosα=mgIr2sinαm+Ir2.
Ennek az egyenletnek a megoldása adja a súrlódási együttható kritikus értékét:
μk=tgαIr2m+Ir2.(7)

Ha a súrlódási együttható ennél kisebb, akkor a golyó megcsúszik, nem gördül le simán. Ekkor az (1) és (2) alatti mozgásegyenletekbe beírjuk a súrlódási erő igénybe vett μmgcosα legnagyobb értékét:
ma=mgsinα-μmgcosα,μmgrcosαI=β.(6')


Ennek az egyenletrendszernek a megoldása β-ra maga (6'), a-ra pedig:
a=g(sinα-μcosα),(4')
a súrlódási erő pedig μmgcosα.
Feladatunk számadatai mellett α=15, r=2 cm, m=100 gramm, I=2mr2/5=160  gcm2. Így a kritikus súrlódási együttható μk=0,076. Az első esetben, μ=0,3 mellett a súrlódás elég nagy ahhoz, hogy a golyó simán gördüljön le; középpontjának gyorsulása a=5gsinα/7=174  cm/sec2, a súrlódási erő S=2mgsinα/7=7982 din, a szöggyorsulás β=5gsinα/7r=87,1  sec-2, mindez (4), (5) és (6) alapján. A második esetben, μ=0,05 mellett a golyó megcsúszik; ekkor (4') és (6') alapján a=206  cm/sec2 és β=59,2  sec-2, a súrlódási erő pedig 4735 din. A gyorsulásra kapott eredmények minden esetben függetlenek a tömegtől és a rádiusztól.
 
 Jakab Mihály (Bp., Móricz Zs. g. III. o. t.)
 
 
2. ábra
 

1. megjegyzés. Vizsgáljuk meg a jelenséget állandó α=15-os szög mellett, de a μ súrlódási együttható értékétől függően (2. ábra). Az ábra felső részén a golyó középpontjának gyorsulását látjuk μ függvényében. Súrlódás nélkül gsinα=244  cm/sec2 a gyorsulás, majd μ növekedtével (4') szerint csökken. A kritikus súrlódási együttható elérésétől fogva a mindvégig μ-től függetlenül a (4)-ből következő 174  cm/sec2 marad. A rajz alsó részén az erők függését tanulmányozhatjuk. A folytonos vonal a végeredményben rendelkezésünkre álló mgsinα erőt mutatja. Amíg a súrlódási együttható 0 és μk között van, az ma mozgató erő a-val arányosan csökken, az S súrlódási erő μ-vel arányosan növekszik, miközben összegük állandóan mgsinα marad. μk feletti súrlódásnál ma és S a (4)-ből és (5)-ből következő állandó értékeket veszik fel. Látható, hogy ilyenkor nem vesszük igénybe a teljes, μmgcosα által megadott lehetséges súrlódási erőt. A 2. ábra felső részén a szaggatott vonal βr forgásból származó kerületi gyorsulást tünteti fel; látható, hogy μk-ig egyre csökkenő megcsúszás történik, ezután sima legördülés.
 
Takács Gábor (Bp., Piarista g. IV. o. t.)
 

2. megjegyzés. Vizsgáljuk meg a jelenséget állandó μ=0,3 súrlódási együttható, de 0-tól 90-ig növekvő α szög mellett (3. ábra). A megcsúszás határát jelentő kritikus hajlásszöget (7)-ből számítjuk:
tgαk=3,5μ=1,05,αk=4624'.
Ennél laposabb lejtőkön sima legördülés, meredekebb lejtőkön megcsúszás következik be. A 3. ábra felső rajzán a folytonos vonal a gyorsulás értékét αk-ig (4) szerint, αk-nál meredekebb lejtőknél (4') szerint számítva tünteti fel. A 3. ábra alsó rajzán a folytonos vonal a teljes rendelkezésünkre álló mgsinα erőt tünteti fel. A szaggatott vonal az a-val arányban levő ma gyorsító erőt ábrázolja. μmgcosα a lehetséges maximális, S pedig az igénybe vett súrlódási erőt mutatja. A 3. ábra felső részén a szaggatott vonal a βr forgásból származó kerületi gyorsulást tünteti fel; látható, hogy 0-tól αk-ig sima legördülés, meredekebb lejtőknél egyre növekvő megcsúszás lép fel.
 
 
3. ábra
 

3. megjegyzés. Megoldható a feladat a mechanikai energiamegmaradás törvényével is. A golyó helyzeti energiájának csökkenése egyenlő a végzett munkával. Abban az esetben, ha sima legördülésről van szó, a helyzeti energia csökkenése egyenlő a golyó haladó és forgó mozgásából származó energiák összegével; ekkor nem végzünk munkát a csúszó súrlódás ellen. Ha nincs sima legördülés, akkor az előbbi mozgási energia mellett a súrlódási erő ellen is végzünk munkát, amelynél az erő μmgcosα, az út a csúszva és gördülve megtett utak különbsége. Ugyanazokat az eredményeket kapjuk, mint az előbbi számítással. A sima gördülés határesetében a kétféle módon számított gyorsulás egyenlő.
 
Bodonhelyi Márta (Bp., Móra Ferenc g. IV. o. t.)