Feladat: 498. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babai László ,  Pátkai Péter 
Füzet: 1965/szeptember, 41 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Energiamegmaradás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/január: 498. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Ha a v sebességű elektronok r távolságban vannak egymástól, akkor a helyzeti energiájuk: Eh=ke2r (ahol e az elemi töltés nagysága). Ehhez hozzáadva a mozgási energiájukat, kapjuk a rendszer összenergiáját:

Eö=Eh+1/2mv2+1/2mv2=ke2/r+mv2.
 
 

Szimmetria miatt, amikor a két elektron legközelebb van egymáshoz, akkor mindkettő sebessége nulla, így a teljes energia potenciális energiává alakul: ke2/x=ke2/r+mv2. Ebből
x=ke2mv2+ke2/r.

Behelyettesítve a példa adatait: x19,984 cm.
 
 Babai László (Bp., Fazekas M. gimn. I. o. t.)
 

II. megoldás. Mint az előző megoldásból látható, a két elektron egymáshoz való közeledése igen csekély mértékű, ezért feltehető, hogy pályájuk ezen szakaszán az elektromos térerő konstans: E=ke/r2. Ezért egy elektronra ható erő: P=ke2/r2=5,7510-21 N. (Az így nyert távolság csak kisebb lehet a valódinál.)
Az elektronok közelítőleg a=P/m=-6,31010  m/sec2 gyorsulással egyenletesen lassuló mozgást végeznek. Az alatt az idő alatt, amíg a sebességük nullára csökken, s=v2/(2a)80μ utat tesznek meg. Így összesen 160μ=0,016 cm-rel kerülnek közelebb egymáshoz, a minimális távolságuk 19,984 cm lesz. Az eredmények ilyen pontos egyezése mutatja a közelítés jogosságát. (Az utolsó jegy mindkét módszer esetén kerekített.)
 
 Pátkai Péter (Bp., Kandó K. techn. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A beküldött dolgozatokban igen sok hiba fordult elő az energiaegyenlet felírásában. Sokan csak az egyik elektron mozgási energiájának a potenciális energiává való átalakulását vették figyelembe, és a ke2/x=ke2/r+1/2mv2 egyenletet írták fel. Mások pedig azt a súlyos hibát követték el, hogy a koordinátarendszert az egyik elektronhoz rögzítették és v1=0, valamint v2=2v kezdeti feltételből kiindulva a ke2/x=ke2/r+1/2m(2v)2 egyenletet írták fel, vagyis a kelleténél több mozgási energiát vettek számításba. A hiba oka az, hogy a gyorsuló elektronhoz rögzített rendszer nem inerciarendszer.