Feladat: 481. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai László ,  Vicsek Tamás 
Füzet: 1965/április, 183 - 184. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Munkatétel, energiamegmaradás pontrendszerekre, Rugalmas energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/november: 481. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először számítsuk ki, hogy mennyi energiája van egy összenyomott vagy kihúzott rugónak. A rugóállandó k=P/y, ahol P az y kitéréshez tartozó rugóerő.

 

 
 

Egyik végén rögzített rugó másik végére erősítsünk egy m tömegű testet. Ezt a testet mozdítsuk el x távolságra, majd hagyjuk magára. Ekkor a test harmonikus rezgőmozgást fog végezni, melynek körfrekvenciája ω=k/m. A rezgés amplitúdója x. Az x kitéréshez tartozó rugóenergia éppen egyenlő lesz a nulla kitéréshez tartozó mozgási energiával:
E(x)=12mv02=12m(xω)2=12kx2.
A test ráesik a tányérra, a rugó összenyomódik, majd visszadobja a testet az eredeti magasságba, ugyanis a rugó nem tárolhat energiát (nincs tömege) és az energia megmarad. Ez a folyamat ismétlődik periodikusan tovább.
A tömeg helyzeti energiáját h=50  cm-rel a mérlegtányér nyugalmi helyzete felett vegyük nullának. Ha a rugó maximális rövidülése x, a test energiája az eredeti helyzet alatt x+h mélységben csak helyzeti energia. A rugónak ekkor 12kx2 energiája van, ahol k=160pond/cm. A két energia összege nulla (ennyi volt kezdetben a rendszer összes energiája):
-mg(h+x)+12kx2=0,
ahol m=500  g. A másodfokú egyenlet pozitív gyöke x21,1cm, vagyis a rugó maximálisan ennyivel nyomódik össze.
 

Megjegyzések. 1. A mozgás egy periódusa a következő részekből áll: a test eléri a mérleg tányérját (1), a mérleggel együtt mozog az alsó holtpontig (2), a mérleggel együtt mozog felfelé (3) és végül visszajut a kiindulási helyzetébe (4). Kiszámíthatjuk a periódus idejét:

T=t1+t2+t3+t4=2(t1+t3) ‐ a szimmetria okok miatt. Nyilván t1=2hg0,319sec.
Amíg a tányér és a tömeg együtt mozog, a tömeg harmonikus rezgőmozgást végez, melynek körfrekvenciája ω=k/m. A rezgés középpontja ott van, ahol a rugóerő éppen mg. A rugó rövidülése ekkor z=mg/k3,1  cm. A rezgés amplitúdója x-z, vagyis a pillanatnyi kitérés (x-z)cosωt. Ha az időmérést az alsó holtponton indítjuk, t3 idő múlva a kitérés éppen ‐ z lesz: -z=(x-z)cosωt2. Innen ωt2100 vagyis t30,098sec.
A periódus ideje tehát: T=2(t1+t3)0,835sec. Ebből a rugó is mozgott 2t30,175sec-ig. A mozgás frekvenciája pedig f=1/T1,2Hz
 Babai László (Budapest, Fazekas Mihály gyak. g. I. o. t.)
 

2. Egy súlytalan rugó addig mozog, amíg hossza nem éri el a nyugalmi hosszt, vagy ameddig külső test hat rá. A feladatban így nincs szükség peckekre.
 Vicsek Tamás (Budapest, Radnóti M. g. III. o. t.)