Feladat: 478. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai László ,  Darvas Gy. ,  Herényi István ,  Szász A. 
Füzet: 1965/április, 179 - 180. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Harmonikus rezgőmozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/november: 478. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a rugó direkciós ereje k, a koordinátarendszer origója pedig a terheletlen rugó végpontja. Tegyük föl először, hogy az A és B tömegek egymáshoz és a rugóhoz vannak erősítve.

 
 

A rendszer nyugalmi helyzete: x=-(mA+mB)gk lesz (ahol a rugó éppen kiegyenlíti a nehézségi erőt): Meglökve a tömegek ezen x0 pont körül fognak rezgőmozgást végezni ω=kmA+mB körfrekvenciával. Vagyis:
x=A*cosωt-mA+mBkg,a sebbeség:v=-A*ωsinωt,a gyorsulás:a=-A*ω2cosωt.

 
 

Most vegyük figyelembe, hogy a B test nincs A-hoz rögzítve, vagyis a minimális gyorsulása (a gyorsulást előjelesen vesszük!) -g. Mivel a gyorsulás pozitív irányban akármekkora lehet, azért a testek elválása csak a pálya x0 feletti szakaszán lehetséges, ahol a gyorsulás negatív, mégpedig pontosan ott, ahol -g=a=-A*ω2cosωt. Ebből
cosωt=gA*ω2, ekkor  x=gω2-(mA+mB)gk=0.

Az elválás akkor még nem következik be, amikor a gyorsulások fenti egyenlősége éppen a pálya csúcsán teljesül, (ott cosωt=1) vagyis ha gA*ω2=1, azaz A*=gω2.
Tehát a szétválás feltétele, hogy A*|x01| legyen, de érdekes, hogy bármekkora amplitúdónak megfelelő kezdeti lökést adunk, a testek elválása mindig az x=0 pontban következik be. Mivel ennél kisebb amplitúdónál szétválásról szó sem lehet, ezért a két test nyilván együtt tér vissza a kiindulási helyzetbe, vagyis ilyenkor a két feltétel egyszerre való teljesülése triviális.
De a nyugalmi helyzeten való együttes áthaladás más esetekben is elképzelhető. Például ha a kilőtt B test azelőtt tér vissza, mielőtt az A test elérné x01-t. Érdekes speciális eset, ha a magára hagyott A rezgése olyan, hogy nem éri el soha az eredeti nyugalmi helyzetet, így az x01-be való visszatérés csak együttesen lehetséges.
 Herényi István (Budapest, I. István g. III. o. t.)
 dolgozata alapján