Feladat: 470. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bodonhelyi Márta ,  Gnädig Péter 
Füzet: 1965/március, 138 - 139. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev test egyensúlya, Erők forgatónyomatéka, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/október: 470. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. Az 1. golyó P1 merőleges nyomóerőt gyakorol a pohár falára, N erővel pedig a 2. golyóra hat (1. ábra). A 2. golyóra ható N erőt felbontjuk P2 vízszintes és egy függőleges összetevőre. A függőleges összetevőt a talaj ellenereje kiegyensúlyozza, P2 pedig a pohár falára hat. Mivel O1ABCO2D, ezért P1=P2. P1 és P2 erőpárt alkotnak, amelynek erőkarja 2rcosα, forgatónyomatéka:
P12rcosα.

 
 
1. ábra
 

A pohár Q súlya a pohár jobb oldali alsó széle mint tengely körül QR forgatónyomatékkal forgatja vissza a poharat. Az egyensúly feltétele, hogy a két forgatónyomaték egyenlő legyen:

P12rcosα=QR.

P1 erőt kifejezzük a q golyósúllyal: P1=qtgα; ezzel
qtgα2rcosα=2rqsinα=QR.
Másrészt sinα=2R-2r2r=R-rr, ezért az egyensúly feltétele:
Q=2qR-rR.
A pohárnak legalább ekkora súlyúnak kell lennie.
 
Bodonhelyi Márta (Bp., Móra Ferenc g. IV. o. t.)
 

II. megoldás. Legyen a pohár súlypontjának távolsága a forgástengelytől L, és kezdetben a pohár súlypontjának a magassága Lsinγ (2. ábra). Ha a pohár φ szöggel elfordul, akkor súlypontja emelkedik és súlypontjának magasságemelkedése Lsin(γ+φ)-Lsinγ=Rsinφ, mert Lcosγ=R és kis szögnél a cos értéke közelítőleg 1.
Az alsó golyó súlypontja ugyanabban a magasságban marad, de a felső golyóé süllyed. A pohár φ szöggel történő elfordulásakor a felső golyó súlypontjának süllyedése:
2rcosα-2rcos(α+φ)=2(R-r)sinφ,mertsinα=2R-2r2r.

 
 
2. ábra
 

A pohár helyzeti energiájának növekedése QRsinφ, a felső golyó helyzeti energiájának csökkenése 2q(R-r)sinφ. Az egyensúlyra jellemző, hogy kis φ szög esetében az összes energia változatlan marad: QRsinφ=2q(R-r)sinφ, és innen a pohár súlyára adódó feltétel:
Q=2qR-rR.

 
Gnädig Péter (Bp., Táncsics M. g. IV. o. t.)