Feladat: 468. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bodoky Péter ,  Roszival Miklós ,  Vicsek Tamás 
Füzet: 1965/március, 137 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegpont egyensúlya, Lejtő, Emelő, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/október: 468. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

A téglatestre három erő hat: a G=mg nehézségi erő, a kötél F húzóereje a kötél irányában, és a lejtő által a testre gyakorolt P erő, amely ‐ mivel súrlódás nincs ‐ merőleges a lejtő síkjára. E három erő (vektori) összegének kell zérusnak lennie.
a) Mivel most G és F erők függőleges irányúak, összegük is az, így P-vel alkotott eredőjük csak akkor lehet 0, ha P=0. Így az egyensúly feltétele az, hogy FG-vel egyező nagyságú és ellentétes irányú legyen. Ez teljesül is, ha Q=2mg=20kp. (L. az 1. ábrát, alkalmaztuk az emelőszabályt.)
 
 
1. ábra
 

b) Megszerkesztve az F és Perők összegét (2. ábra), amelynek tehát -G-vel kell egyenlőnek lennie, azaz függőlegesen mutat, azt látjuk, hogy ezen erőparalelogramma függőleges (-G) átlója 30-os szöget zár be mindegyik oldallal, azaz az erőparalelogramma rombusz: F és P nagysága egyenlő, ill. az ABF háromszögből
F=G2cos30=mg2cos30.

 
 
2. ábra
 

Felírjuk emelőszerkezetünk O forgáspontjára a forgatónyomatékok egyenlőségét:
Fasin30=Qbcos30,Q=Fabsin30cos30=mg2cos302sin30cos30=23mg=6,67kp.



 Roszival Miklós (Esztergom, I. István g. III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Azt, hogy az erők összege zérus, lehet úgy is vizsgálni, hogy felbontjuk az erőket (egymásra merőleges) komponensekre, és ekkor a komponensek algebrai összegének kell nullát adni mindkét irányban. Célszerű ezt a felbontást a lejtő felületére merőleges és azzal párhuzamos irányokra elvégezni. Ekkor a lejtővel párhuzamos komponensekre vonatkozó egyenletből azonnal megkapjuk F-et, P-t ki sem kell számítani: pl. a ,,b'' esetben (l. a 3. ábrát) bsin30=Fcos30, azaz F=mgtg 30 (Ui.tg 30=13=2cos30)
 
 Bodoky Péter (Bp., I. István g. II. o. t.)
 
2. Az ,,a'' esetben a téglatest elfordulását a lejtő nem tudja megakadályozni, hiszen nem hat rá semmilyen erővel sem, P=0. Így a test csak akkor marad a lejtőre ráfeküdve, ha a kötél a súlyponttal egyvonalban van rögzítve a téglatestnek az ábrán velünk szemben levő, ill. ezzel átellenes két oldalán, vagy a téglatest ,,felső'' lapján a lejtőnek megfelelő ferde helyzetben a súlypont felett. A téglatest ezen ,,felborulása'' a b. esetben is bekövetkezhet, ha az elég ,,magas'', és a kötél pl. a lejtőn feljebb levő alsó éléhez van rögzítve.
 
Vicsek Tamás (Bp., Radnóti M. gyak. g. III. o. t.)