Feladat: 453. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antal T. ,  Babai László ,  Gáspár András ,  Herényi István ,  Kiss Ádám ,  Óhegyi Ernő ,  Pázsit I. ,  Pelikán József ,  Pintér János ,  Treer F. ,  Vicsek Tamás 
Füzet: 1964/december, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/május: 453. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha A és B sebessége egyenlő lenne (vA=vB), akkor vagy csak az egyik megállónál érdemes leszállni, vagy mindegy, melyiknél szállnak le. Így vA és vB különbözőek, hiszen A-nak határozottan az első megállónál érdemes leszállnia, B-nek pedig határozottan a másodiknál érdemes.
Számítsuk ki azt a sebességet, amely mellett mindkettőjüknek mindkét megállónál egyformán érdemes leszállnia (vA=vB=v'). Az s1 út megtételéhez szükséges idő egyenlő az autóbusz két megálló közötti menetidejének és az s2 út megtételéhez szükséges időnek az összegével:

s1v'=s1+s2v+s2v'.
Innen kifejezve a v' értéket és behelyettesítve
v'=vs1-s2s1+s25,3km/ó.
Ha valamelyikük sebessége ennél nagyobb, akkor az első megállónál érdemes leszállnia, ha pedig sebessége ennél kisebb, a másodiknál érdemes leszállnia. Így mindkét gyermeknek akkor lehet igaza, ha
vA>5,3km/óésvB<5,3km/ó.
 Óhegyi Ernő (Bp., II. Rákóczi F. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés: Igen sokan nem értelmezték megfelelően a teljesen egyértelmű és érthető szöveget, és a vA=vB=v' hibás eredményt kapták.