Feladat: 451. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Belső László ,  Doskar Balázs ,  Gnädig Péter ,  Hegedűs Csaba ,  Juvancz Gábor ,  Magyar Gábor ,  Szabó Péter Pál ,  Veres Ferenc 
Füzet: 1964/december, 237. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/április: 451. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatot általános esetben oldjuk meg. Készítsünk egy olyan ,,téglalap'' ellenállás-mátrixot, amelynél az alsó drótok száma n, a felsőké m, és az ellenállások nagysága r. Az ellenállás nem függ a bemenő és a kimenő drót megválasztásától, mivel a bemenő drótot a szélére áthelyezve, az így átvitt m db ellenállás ugyanazokra a (felső) drótokra fog csatlakozni, mint azelőtt. Ezután a kimenő drótot is a szélére helyezhetjük át. Így tetszőleges be- és kimenő drót esetében az ellenállás egyenlő a szélső drótokon mérhető ellenállással.

 
 

Számítsuk ki a szélső drótokon mérhető ellenállást! A be- és kimenő drótok találkozásánál levő ellenállást (r1) a végén vesszük figyelembe. A bemenet (m-1) db ellenállásra ágazik el, és mindegyik ág tovább oszlik (n-1) felé. Az így kapott (m-1)(n-1) ág az r'2,r'3,...,r'n, ellenállásokon át a kimenetre csatlakozik. Az így kapott síkbeli ábra:
 
 

Mivel az r2,r3,r4,...,rm, illetve az r'2,r'3,r'4,...,r'n ellenállások teljesen egyenértékűek (egymással felcserélhetők), a rajtuk folyó áramok megegyeznek, az A2,A3,...,Am, illetve a B2,B3,...,Bn pontok egyenlő potenciálokon vannak, így összeköthetők. Az eredő ellenállás tehát:
R'=rn-1+r(n-1)(m-1)+rm-1=m+n-1(n-1)(m-1)r.
Ezzel párhuzamosan van kapcsolva az r1 ellenállás, ezért az ellenállás-mátrix ellenállása:
R=[1R'+1r]-1=m+n-1mnr.
A négyzetes ellenállás-mátrix ellenállása (m=n):R=2n-1n2r.
Esetünkben (n=m=3,r=1ohm)R=5/9ohm.
 
 Veres Ferenc (Miskolc, Kilián Gy. Gimn., IV. o. t.)
 dolgozata alapján