Feladat: 436. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lipták J. ,  Nagy Zsuzsanna ,  Treer F. ,  Vicsek Tamás 
Füzet: 1964/november, 175. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/március: 436. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Könnyen belátható, hogy ha a kötél a csigákon csúszik, a P=0, Q=0 triviális esettől eltekintve nem állhat fenn egyensúly. Ilyenkor ugyanis a kötélben ható erő mindenütt P-vel egyenlő, valamennyi csigára azonos irányú forgatónyomaték hat, ami ezeket pozitív irányban forgatja, ellentétes irányú forgatónyomaték hiányában nem állhat fenn egyensúly. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a két csiga egymáshoz képest elfordulhat a közös középpont körül.

 
 

Ha a kötélsúrlódás elég nagy (pl. lánchajtás), és az AD és BC csiga egymáshoz van erősítve, a csigák peremén reakcióerő lép fel, és így az egyensúly esetére felírhatjuk a forgatónyomaték egyenlőségét; R-rel jelölve az AD, r-rel a BC csiga sugarát:
Q2r=Q2R-PR
(ismeretes, hogy a mozgócsiga két kötelében ható két erő egyaránt Q/2). Innen
P=Q2R-rR.

Nagy Zsuzsanna (Kiskunhalas, Szilády Á. g. I. o. t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. A feladatot a virtuális munka elvének felhasználásával is megoldhatjuk. Az elv kimondja, hogy az egyensúlyban levő rendszerre ható összes erőknek és az ezek irányában történő kicsiny, virtuális (képzeletbeli) elmozdulásoknak megfelelő virtuális munkák összege 0. Esetünkben a V virtuális munka a G pontban PΔx, az EF csiga középpontjában QΔy, ahol Δy a Δx ismeretében kiszámítható, mert a kötél nyújthatatlan. Az E érintéspont süllyedése Δx(r/R), az F pont emelkedése Δx, tehát az EF csiga középpontjának emelkedése:
Δy=1/2(Δx-Δxr/R),
így
PΔx-Δx/2Q(1-r/R)=0,
azaz
P=Q2R-rR.

Vicsek Tamás (Budapest, Radnóti M. g. II. o. t.)

Megjegyzés sok megoldó nem vette észre, hogy a kötélsúrlódás hiányában nem állhat be az egyensúly. Ezek 2 pontot kaptak.