Feladat: 430. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Eőry L. ,  Ferenczi György ,  Gyenes Gábor ,  Patkós A. ,  Pelikán József ,  Pelle G. ,  Simonovits András ,  Vadász I. 
Füzet: 1964/október, 93 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai inga, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/február: 430. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

A hengernek kétfajta szimmetriatengelye van: az egyik a forgástengely, a másik erre merőleges. Az elsőre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték Θs1=1/2mr2, a másikra pedig Θs2=ml2+3r212, ahol m a henger tömege. A forgástengely távolsága a súlyponttól s=r/2, ezért az első esetben a forgástengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték a Steiner‐tétel szerint Θ1=3/4mr2, a második esetben pedig Θ2=ml2+6r212. Az utóbbinál sem tettünk semmi más kikötést a forgástengelyre, csak azt, hogy a szimmetriatengelytől r/2 távolságra, vele párhuzamosan helyezkedjék el. A megoldás tehát egyaránt érvényes pl. a t2, t3, t4 tengelyekre. Hogy a lengésidőt megkapjuk, már csak Θ1-et, ill. Θ2-t kell behelyettesíteni a fizikai inga lengésidő‐képletébe, s=r/2 súlyponttávolság mellett. Így azt kapjuk, hogy
T1=2π32rg, ill.T2=2πl2+6r26rg.
Látható, hogy az eredményekben nem szerepel ϱ, azt azonban lényegesen kihasználtuk, hogy a henger homogén, ti. amikor feltételeztük, hogy a súlypont pontosan középen van.