Feladat: 428. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babai László ,  Bor Pál ,  Gnädig Péter ,  Gosztonyi László ,  Honti D. ,  Kiss P. ,  Kóbor Gy. ,  Márki László ,  Pelikán József ,  Szenthe Péter ,  Toldi Z. ,  Treer F. ,  Vadász I. 
Füzet: 1964/szeptember, 46. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb munka, , Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/február: 428. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az m tömegű, kezdetben t hőmérsékletű vasalkatrészt a gyorsulással mozgatjuk. A súrlódási együttható legyen μ. A μmg súrlódási erő által végzett munka s úton μmgs. Ennek a 32%-a emeli a test hőmérsékletét Δt-vel: μmgs0,32=cmΔt, ahol c a vas fajhője (0,111cal/gC). Innen Δt=0,32μgsc. A számértékeket behelyettesítve, és felhasználva az 1cal=4,27107 erg összefüggést, kapjuk, hogy Δt=0,016C, és így a vasalkatrész T=t+Δt=15,016C-ra melegszik fel.
Az összes végzett munka μmgs+mas, ebből a hasznos gyorsító munka mas. Így a hatásfok: η=masμmgs+mas=aa+μg. A számértékeket behelyettesítve kapjuk, hogy a hatásfok 33,8%.

 

 Bor Pál (Szeged, Ságvári E. gimn. III. o. t.)
 
Megjegyzés. Sok megoldó g=10m/sec2 értékkel számolt, és az eredményt három, négy vagy több tizedes jegyre adta meg. Ha az eredményt két értékes jegyre akarjuk megkapni, akkor a számértékeket általában három jeggyel kell helyettesíteni, tehát ennél a feladatnál g=9,81m/sec2 értéket kell vennünk.