Feladat: 414. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Merkel Géza 
Füzet: 1964/szeptember, 38 - 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gördülés vízszintes felületen, Feladat, Súrlódás
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/december: 414. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Induljunk ki a versenyfeladatokat tárgyaló cikk (K.M.L. 1963. évi 7. szám) 87. oldalán a 9. ábrához tartozó adatokból: P=3000 din, M=400 gramm, μ=0,002, m=100 gramm, I=160g cm2, β=2,5sec-2, a=2cm sec-2, A=7cm sec-2, βr=5cm sec-2=A-a. Ekkor simán gördül a golyó a hasábon és a μmg=200 din súrlódási erő egyenlő azzal az erővel, amely a golyót gyorsítja; ugyanekkor a hasábot 2800 din gyorsítja.
Most képzeljük el, hogy a golyó tömegét még növeljük sűrűségének nagyobbítása által, például a kétszeresére. Ez azzal járhatna, hogy a teljes ekkor rendelkezésre álló μmg=400 din súrlódási erőt átadjuk a golyónak. Tekintve a golyó megkétszereződött tömegét, ettől sem a gyorsulása, sem β szöggyorsulása, sem βr nem változna. De a hasábra csak 3000-400=2600 din maradna, amely erő a hasábot csak 6,5cm sec-2 gyorsulással volna képes mozgatni. A golyó A-a viszonylagos gyorsulása 6,5-2=4,5  cm sec-2 lenne, ami kisebb, mint a golyó kerületi pontjainak βr=5cm sec-2 gyorsulása. Ez lehetetlen, a súrlódási erő nem képes a golyót előreküldeni. Látható, hogy m=200 grammnál már nem kerül sor a maximálisan lehetséges μmg súrlódási erő igénybevételére.
Az az mk tömeg, amely mellett már sima legördülés van, és amelynél még igénybe vesszük a lehető legnagyobb súrlódási erőt, arról nevezetes, hogy ekkor a golyót előrevivő erő ma=μmg, tehát a hasáb gyorsulása A=(P-μmg):M, tehát a viszonylagos gyorsulás

A-a=P-μmgM-μg;
ugyanekkor a forgómozgás alaptörvénye szerint β-μmgr/I, a kerületi pontok gyorsulása, βr=μgr2/I. Ha sima legördülés van, akkor A-a=βr, tehát
P-μmgM-μg=μmgr2I.
Innen a kritikus tömeg:
mk=P-μMgμg(1+Mr2/I).
A mi adatainkkal (g=1000cm sec2) valóban mk=100 gramm.
Ha a golyó tömege nagyobb, mint mk, akkor felírjuk a sima legördülés feltételét a golyó kerületén ható ma erővel:
A-a=amr2I,
továbbá azt a feltételt, hogy az összes erő megoszlik a golyó és a hasáb között:
P=MA+ma.
Ennek az egyenletrendszernek a megoldása:
a=Pm+M+mMr2/I,A=P(1+mr2/I)m+M+mrM2/I,
továbbá a legördülés feltételéből a szöggyorsulás:
β=Pmr2/Ir(m+M+mMr2/I).
Ezek az összefüggések érvényesek az mk kritikus tömeg fölött, grafikus ábrázolásuk az ábrán látható hiperbolaíveket adja.
 
 

Ha a golyó tömege kisebb az mk kritikus tömegnél, akkor a teljes μmg súrlódási erő dolgozik mint a golyót gyorsító erő: ma=μmg, tehát a golyó gyorsulása a tömegtől függetlenül a=μg. Emiatt a szöggyorsulás állandó értéke is β=μmgr/I. (I-ben szintén szerepel m tömeg és a számlálóban levő m-mel kiegyszerűsödik.) A hasáb számára megmaradó erő P-μmg, így a hasáb gyorsulása:
A=P-μmgM,
vagyis m-mel lineárisan csökken. Lineárisan csökken A-a viszonylagos gyorsulás és βr kerületi gyorsulás különbsége, a csúszás mértéke is. m-0 esetében A=P/M, de α és β határozatlanok.
 
 Merkel Géza (Budapest, Hengersor u. g. IV. o. t.)