Feladat: 404. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bense Imre ,  Pelikán József ,  Vadász István 
Füzet: 1964/május, 230 - 232. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Csúszó súrlódás, Rugalmas energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 404. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A hatásfok a hasznos munka és a befektetett munka hányadosa, a mi esetünkben az emelési munka
Lem=mgsinαs és a teljes P erő Lö=Ps munkájának viszonya: η=mgsinα/P.
A végsebességet az egyenletesen gyorsuló, 0 kezdősebességű mozgás sebesség-út összefüggéséből számítjuk. A mozgásegyenlet szerint a=iPim, ahol Pi=P-mgsinα-μmgcosα, és így a keresett végsebesség:

v=2hsinαP-mg(sinα+μcosα)m.

b) Az s' úton nyert sebesség a hátralevő s-s' úton zérusra csökken, vagyis a sebességnövekedés és sebességcsökkenés egymással egyenlők. Írhatjuk, hogy: Δv1=Δv2, azaz
2(Pm-gsinα-μgcosα)s'=-2(-gsinα-μgcosα)(s-s').
Négyzetre emelés után:
(Pm-gsinα-μgcosα))s'=-(-gsinα-μgcosα)(s-s'),
ahonnan a keresett
s'=mP(gsinα+μgcosα)s=mgh(1+μctg α)P

A hatásfok
η'=mghmgh(1+μctg α)=11+μctg α.

c) A harmadik eset visszavezethető a másodikra s'=s/2 kikötéssel, így
mP1/2(gsinα+μgcosα)=12-ből
P1/2=2mg(sinα+μcosα),
és ebből a hatásfok:
η1/2=mgssinα2mg(sinα+μcosα)s/2=11+μctg α=η',
vagyis azonos az előző esetével. Érdemes megemlíteni, hogy a hatásfok a két esetben független mind a tömegtől, mind a P erőtől !
d) Tegyük fel, hogy a P erő végig h/sinα úton hat. (A kapott általános összefüggés alapján könnyű a többi esetet megvizsgálni, pl. hogy csak s-Δs úton hat az erő, és azt, hogy a súrlódási együttható végig, vagy csak a Δs szakasztól kezdve nulla, vagy végig nem nulla.) A rugóban felhalmozott energia a benne fellépő kezdeti és végső rugalmassági erő számtani közepével kifejezett munkával mérhető, azaz Er=P'Δs2, ahol P' erő a P erő gyorsításra maradó részéből, és abból az erőből tevődik össze, amely a testet Δs szakaszon v sebességről éppen 0 sebességre csökkenti. Ennek értéke csak a rugó direkciós erejének ismeretében volna kiszámítható, mivel azonban a változó erő hatására létrejövő gyorsulás értéke szintén változó, így változó tehetetlenségi ellenállás (-ma) jön létre. Ennek kiszámítását elkerülhetjük az energiatétel figyelembevételével.
Mivel P végig hat, a teljes s úton végzett munkája Ps. Ez az út végig emelésre, súrlódásra és rugóösszenyomásra fordítódik. (A gyorsításra fordított munkát visszakapjuk a lassulásnál, ami segít a rugó összenyomásában). Így, ha a végig ható P erő összes munkájából az első kettőt levonjuk, a rugóban felhalmozott energiát kapjuk, azaz:
Er=Ps-mgssinα-μmgscosα.
Ez független a Δs összenyomástól. Δs-et tetszőlegesen megköthetjük, de ekkor a rugó direkciós erejét is megszabjuk. Azáltal, hogy megköveteljük, a test éppen álljon meg a rugó hatására az s út végén, fenn kell állnia, hogy P'-vel, a rugóban fellépő maximális deformációs erővel számolt munka megegyezzék az előbb számolt energiával, így
P'Δs2=Ps-μmgscosα-mgssinα.
Ebből a maximális rugóerő P'=2sΔs[P-mg(sinα+μcosα)]. Ez általában nagyobb, mint P-mgsinα+μmgcosα (a súrlódó erő itt jelet vált), így a test természetesen nem marad egyensúlyban, hanem a rugó visszadobja. Meg lehet választani a feltételeket úgy, hogy a test fenn nyugalomban maradjon.
Az általunk választott rugó direkciós ereje
D=-P'Δs,vagyisD=-2s(Δs)2[P-mg(sinα+μcosα)].

A hatásfok értéke, ha a rugóban felhalmozott energiát hasznos energiának vesszük:
η=Ps-μmgscosαPs.
Ha csak az emelési munka számít hasznosnak:
η=mghPs.
Vizsgáljuk meg a minimális és maximális erők lehetőségét (a b)) esetben).
A folyamat elején a test a lejtő alján áll. Amíg a P erő nagysága 0-tól P*=mg(sinα+cosα)-ig terjed, a testre ható erők egyensúlyban vannak, a test még nem indul meg. Ha azonban ekkor megnövelnénk egy ΔP erőhatással a P* erőt (ΔP értéke tetszőlegesen kicsi lehet, de ΔP0), a test h magasságba jut, ha a P=P*+ΔP erő elég hosszú ideig hat. P=P*+ΔP tetszőlegesen megközelítheti az mg(sinα+cosα) értéket (ΔP mind kisebbre választásával), de nem érheti el: tehát van bármely még elindító erőnél kisebb ilyen tulajdonságú erő, azaz legkisebb erő nincs.
Az erő maximumáról sem beszélhetünk. A b) feladat alapján s' képletéből: Ps'=mgh(1+μctgα)=konstans.

Ha Δs=s' minden határon túl csökken zérus felé, a P húzóerő minden határon túl növekszik végtelen felé. Ezek szerint tehát az erő maximumáról sem beszélhetünk.
 
 Bense Imre (Esztergom, Temesvári P. g. IV. o. t.)
 Vadász István (Bp., Radnóti M. gyak. g. III. o. t.)
 és Pelikán József (Bp., Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)
 dolgozata alapján