Feladat: 403. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Merkel Géza 
Füzet: 1964/május, 229 - 230. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gördülés (Merev testek síkmozgása)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 403. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott P erő a hasábot és a golyót gyorsítja. Jelöljük a hasáb gyorsulását A-val, a golyóét a-val, ekkor

P=MA+ma.(1)
Kis erőknél a hasáb és golyó érintkezési pontjában fellépő ma erő biztosan kiadódik a maximálisan μmg nagyságú súrlódási erőből, tehát a golyót mar nagyságú forgónyomaték forgatja, és a létrejövő szöggyorsulás β=mar/I. (μ a súrlódási együttható, I a golyó tehetetlenségi nyomatéka.) A golyó kerületi pontjának gyorsulása βr=mar2/I. A golyó viszonylagos gyorsulása a hasábhoz képest A-a, és kis erőnél, amikor sima legördülés van, ez egyenlő a kerületi gyorsulással:
A-a=mar2/I.(2)
(1) és (2)-ből a hasáb és golyó gyorsulása:
A=P(1+mr2/I)m+M(1+mr2/I),a=Pm+M(1+mr2/I);
tehát mindkét gyorsulás lineárisan növekszik az erővel (l. az ábrát).
 
 

Ez a helyzet addig tart, amíg a golyó és hasáb érintkezési pontján átadandó erő eléri μmg-t, vagyis amíg ma=μmg értéket el nem érjük. Ekkor a=μg értéket elérve a golyó gyorsulása nagyobb P erő mellett is ennyi marad. A kerületi gyorsulás e határ felett βr=μmgr2/I értékkel marad állandó. A hasáb gyorsítása számára ekkor P-μmg erő marad meg, tehát innentől kezdve a hasáb gyorsulása:
A=P-μgmM.
Ez is lineáris emelkedést jelent, de meredekebben, mint eddig. Az a=μg határ elérése után nincs sima legördülés, a golyó megcsúszik a hasábon.
Feladataink számértékei mellett (ha g=1000cm/sec2-tel számolunk), a sima legördülés határa a=2cm/sec2, ami P=3000din erőnél következik be, és ekkor A=7cm/sec2, βr pedig 5cm/sec2.
 
 Merkel Géza (Bp, Hengersor u. g. IV. o. t.)