Feladat: 402. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szentai Judit 
Füzet: 1964/május, 228 - 229. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev testek ütközése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 402. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ütközés előtt mozgó A golyó v sebességének iránya és a két golyó középpontjait az összeérés pillanatában összekötő egyenes közötti szög legyen α.

 
 

Bontsuk fel a v vektort két összetevőre az összeérés pillanatának megfelelő helyzetben. Az egyik összetevő (v1) mutasson a B golyó középpontja felé, a másik (v2) legyen v1-re merőleges. A mozgások függetlenségének elve értelmében a két sebesség ,,hatását'' külön-külön vizsgálhatjuk, és a kapott eredményeket összegezhetjük. Ha az A golyónak csak v1 sebessége lenne, akkor centrális ütközés következne be, vagyis az A golyó ,,átadná'' sebességét a B golyónak, és megállna. Ha az A golyónak csak v2 sebessége lenne, a két golyó csak érintené egymást (súrlódás nincs).
Tehát az A golyó elveszíti a v1 sebességét, és a v2=vsinα sebességgel mozog tovább, a B golyó sebessége pedig az erre merőleges v1=vcosα lesz.
 
 Szentai Judit (Budapest, Kanizsai D. Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. Hasonló a helyzet akkor is, ha a golyók gurulnak (billiárd játék), de az egyéb súrlódásoktól eltekintünk. Ekkor a szögsebesség vektort ugyanúgy kell két összetevőre bontani, mint a sebességvektort, és az egyik komponens átadódik a B golyónak, a másik pedig az A golyó eredő szögsebessége lesz az ütközés után.