Feladat: 401. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Takács Gábor 
Füzet: 1964/május, 227 - 228. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Arkhimédész törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 401. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a pálca egyensúlyban van, kell, hogy a rá ható forgatónyomatékok eredője ‐ pl. a tengelyre vonatkoztatva -0 legyen. A pálcára három erő hat: a súlyerő, a felhajtóerő és a tengelynél egy kényszererő. Az utóbbit nem ismerjük, de ha a forgónyomatékok egyensúlyát a tengelyre írjuk fel, ez úgysem jön számításba. A súlyerő a pálca súlypontjában, a felhajtóerő pedig a vízbe merülő rész középpontjában hat.

 
 

Legyen a pálca hossza l, keresztmetszete q, fajsúlya γ, a víz fajsúlya γ0 és a vízbe merülő rész hossza x ! Jelöljük a tengelyen túlnyúló rész hosszát a-val, a tengely vízszint feletti magasságát h-val !
Ezekkel a jelölésekkel a súlyerő forgónyomatéka:
lqγ(l2-a)cosφ,
a felhajtóerőé pedig
-sqγ0(l-a-x2)cosφ.
E forgónyomatékok összege 0:
l(l2-a)γ-x(l-a-x2)γ0=0, vagy 0-ra redukálva, és bevezetve a γ'=γ0γ relatív fajsúlyt:
x22-(l-a)x+l(l2-a)γ'=0,ahonnanx=l-a±(l-a)2-l(l-2a)γ'.


Adatainkat behelyettesítve x-re 102,6cm-t, ill. 17,4cm-t kapunk. Az elsőnek nyilván nincs fizikai értelme, tehát x=17,4cm.
A megoldás során egyszerűsítettünk cosφ-vel, meg kell tehát vizsgálni a φ=90 esetet. Világos, hogy ilyenkor mindig fennáll az egyensúly, vagyis ez is megoldás. Ilyenkor x=l-a-h.
Az első megoldásban nem szerepel h, vagyis függetlenül a tengely magasságától, mindig ugyanakkora darab fog vízbe merülni, egészen addig, amíg csak h<l-a-x. Ezután már csak a második megoldás ad jó eredményt.
Általában a feladatnak fizikai értelme csak akkor van, ha 0<γ'<1p/cm3, és a<l/2. Ilyen feltételek mellett a megoldás D diszkriminánsáról azonnal látjuk, hogy D<(l-a)2. A diszkrimináns azonban így is írható: D=a2+l(1-2a)(1-γ'), és erről az alakról nyilvánvaló, hogy D>a2. Az általános megoldásnak tehát mindig a ''-'' előjelhez tartozó gyöke a helyes, a másik sohasem.
 
 Takács Gábor (Budapest, Piarista Gimn., III. o. t.)