Feladat: 355. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Makai Endre ,  Máthé István ,  Mezei Ferenc 
Füzet: 1964/január, 40 - 41. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Munkatétel, Síkinga, Közelítő számítások, numerikus módszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/március: 355. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az impulzusmomentum megmaradása az inga esetében nem érvényes, mert a rendszer nem zárt: a testre ható nehézségi erő forgatónyomatéka (a forgáspontra vonatkoztatva) nem állandóan zérus. Ez nyilvánvaló is, hiszen a szélső helyzetekben az impulzusmomentum zérus, középen maximális nagyságú. Így, bár a fonalhosszat változtatható erő forgatónyomatéka zérus (a tengelyben hat), az amplitudónövelést az impulzusmomentum megmaradásának tétele nem tiltja, hiszen e tételnek az ingához mint nem zárt rendszerhez semmi köze. Így a megoldás során nem is alkalmazható. Feltesszük, hogy a hosszváltoztatást ,,lassan'' hajtjuk végre. Ezen azt értjük, hogy nincs rugalmatlan ütközést jelentő rántás vagy a fonál hirtelen meglazulása, továbbá a fellépő hosszváltoztató gyorsulások oly kicsik, hogy a fonálban ható erőt lényegesen nem befolyásolják. (Ez azt jelenti, hogy g-hez viszonyítva kis gyorsulásokkal dolgozunk.)
Az energiamegmaradás elvét alkalmazzuk. Amikor a fonalra a legnagyobb erő hat (középen), felhúzzuk egy kicsit a fonalat, majd a legkisebb feszítő erő mellett (szélen) visszaengedjük. Így energiát közlünk a lengő rendszerrel. Amikor középen kicsiny Δl hosszal a testet felhúzzuk, akkor mg Δl helyzeti energiát nyert a rendszer. A szélen a fonalat csak mgcosα erő feszíti (l. az ábrát) tehát ha itt lassan visszaengedjük, akkor a lengőrendszer rajtunk mgcosαΔl munkát végez, azaz ennyi energiát veszít. De most az ingahossz már az eredeti, így a lengésamplitudó növekedésével raktározhatja csak az inga a felvett ΔE=mgΔ-mgcosαΔ=mgΔ(1-cosα) energiát.

 
 

Ismeretes, hogy ha a maximális szögkitérés α (radiánban), akkor a lengő test amplitudója A=α ( az ingahossz, α kicsi), így a maximális sebesség v=Aω=αω (ω a körfrekvencia: ω=g/) tehát az inga energiája:
E=mv2/2=m(αω)2/2=mgα2/2.(1)
(Ugyanis amikor középen v maximális, akkor a helyzeti energia 0-nak vehető, a szélső helyzetben pedig csak helyzeti energia van. A kettő összege állandó a lengés során.) (1)-ből a maximális szögkitérés négyzete: α2=2E/mg, míg a megnövekedett α' négyzete: α'2=2(E+ΔEmg.

Ezzel lényegében a feladatot megoldottuk. A következőkben néhány matematikai közelítés útján áttekinthetőbbé tesszük eredményünket.
Legyen α'=α+Δα. Ekkor:
2(E+ΔE)mg-2Emg=2ΔEmg=α'2-α2=α2+2αΔα+(Δα)2-α2==2Δαα+(Δα)2.
Mivel Δα sokkal kisebb, mint α (hiszen Δ, ill. ΔE is kicsi -hez ill. E-hez képest), ezért az utolsó tag sokkal kisebb az előtte állónál, így elhanyagolható. Marad tehát
2ΔEmg=2αΔα.
Így az amplitudónövekedés:
Δα=ΔEαmg=mgΔ(1-cosα)αmg=Δ1-cosαα=Δ2sin2α2α.
Mivel α kis szög, sinα2α2 (α-t radiánban mértük!), így végül:
Δα=Δ2(α/2)2α=Δα2,ill.ΔAAΔαα=12Δ,
azaz a relatív amplitudónövekedés a relatív hosszváltoztatásnak közelítőleg a fele.
 
 Mezei Ferenc