Feladat: 352. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Mészáros György ,  Schaub Piroska 
Füzet: 1964/január, 37 - 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Hangsebesség, Analógia alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/március: 352. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tegyük fel, hogy a golyót a C pontból lőtték ki, és az a továbbiakban az e egyenes mentén halad. Mi ettől az egyenestől 5 m távolságra levő A pontban állunk.
Első kérdésünk, amit megválaszolunk az, hogy a golyó melyik B tartózkodási helyéről indul ki az a hanghullám, amit először hallunk meg. Jelöljük a golyó sebességét v-vel, a hang terjedési sebességét pedig c-vel. B pontot úgy kell meghatároznunk, hogy a CB+BA útszakasz befutásához szükséges idő a lehető legkisebb legyen. A minimumfeladat megoldásához az optikában tanultak lesznek segítségünkre.

 
Tegyük fel, hogy az e egyenes optikailag különböző két közeget választ el. C pontból az egyik optikai közegben v sebességgel fénysugár indul, mely B pontnál a másik közegbe ér, ahol c sebességgel folytatja útját. Hol kell megválasztanunk a B pontot, hogy a fénysugár az A pontba jusson? Nyilván ott, ahol a két különböző közegben megtett út befutásához a legrövidebb idő szükséges. Látható, hogy a B pont meghatározása mindkét esetben azonos feladat, azaz a fénysugár ugyanott törik meg, ahonnan az első hanghullámot meghalljuk.
 
 

B pont helyzetét legegyszerűbben a fénytörés alapképletéből kaphatjuk meg:
sinγsinα=vc.
Jelen esetben γ=90, így sinα=c/v. A példa adataival
sinα=c/2c=0,5,α=30.
Míg a hanghullám megteszi a BA utat, addig a golyó D pontba jut, mégpedig kétszer akkora utat megtéve, azaz
BD=2BA;
ebből pedig rögtön következik, hogy ABD háromszög derékszögű, és hogy
AD=2AP=10m.
Tehát amikor az első hangot halljuk, a golyó 10 m-re lesz tőlünk.
 
Mészáros György (Budapest, Piarista g. IV. o. t.) megoldása alapján

 
II. megoldás. A puskagolyó áthaladásakor minden pontban gömbalakban terjedő hanghullámokat kelt. Ezen gömbök burkoló felszíne egy kúpot képez, mely a hanghullámok egy adott pillanatban elért legnagyobb távolságát adja.
 
 

Mikor a hang a B középpontból ct sugarú gömb felszínére jutott, a lövedék 2ct távolságra van B-től. Ugyanitt van az említett kúp csúcsa is. Így a kúp nyílásszöge, α eleget tesz a
sinα=ct/2ct=1/2feltételnek.
A hangot nyilván akkor halljuk meg, mikor a kúppalást A pontba jut. Ekkor a kúp csúcsa D-ben van, ADP=α, sinα=1/2. Így α=30, azaz 2PA=AD, mint az előző megoldásban.
 
Schaub Piroska (Győr, Kazinczy F. g. III. o. t.)