Feladat: 331. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Kelényi Ferenc 
Füzet: 1963/november, 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/február: 331. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Az 1 Cb-nyi töltés elektromos erőteret hoz létre. E térben a töltéstől azonos távolságra levő pontokban ugyanaz a potenciál.
Ha tehát a 0,5 Cb-nyi töltést olyan zárt görbén mozgatjuk, melynek pontjai a központi töltéstől azonos távolságúak, nem végzünk munkát.
b) Ha azonban olyan pályán végezzük a mozgatást, hogy ennek során az 1 Cb töltéstől mért távolság változik, akkor már történik munkavégzés. Amikor a mozgás során közeledünk a központi töltéshez, mi végzünk munkát (egyenlő előjelű töltéseket tételezve fel). Amikor távolodunk, akkor az elektromos tér végez munkát a töltésen.
Ha a mozgás zárt pályán történik, azaz a kiindulási pontba jutunk vissza, akkor az említett különböző előjelű munkák összegben zérust adnak. Ez természetes is, hiszen az elektromos erőtérnek van potenciálja, és így a munkavégzés a potenciálok különbségéből számolható. Ha a mozgás zárt pályán történik, a mozgás kezdő és végpontja egybeesik, így a potenciálkülönbség zérus. Ebből pedig már következik, hogy a munkavégzés is zérus.

 
 Kelényi Ferenc (Bp., Piarista g, IV. o. t.)