cff0310 feladat dekódolása nem sikerült.
Feladat: cff0310 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Báthory Anna ,  Kemenes János ,  Manno I. ,  Szabó László 
Füzet: 1963/október, 93 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kepler III. törvénye, Mesterséges holdak, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: cff0310 feladat dekódolása nem sikerült.
1962/december: cff0310

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Tekintsünk egy mesterséges holdat, amely az M tömegű Föld körül a átlagtávolságban kering, azaz ez pályájának fél nagytengelye. Ha a keringési idő T, akkor felírhatjuk, hogy

a=fM4π2T23.(KML XXV.‐1962/11.‐ 163. old.)

Ha a fél nagytengelyt kétszeresére növeljük, megkövetelve azt, hogy közben a keringési idő ne változzék, a Föld tömegét M'-re kell változtatnunk. Az előző összefüggés itt is felírható:
2a=fM'4π2T23.
E két összefüggés alapján M' már könnyen kifejezhető M-mel; azt kapjuk, hogy M'=8M. Tekintettel arra, hogy ebben az összefüggésben nem szerepel olyan mennyiség, amely egy mesterséges holdra jellemző, mondhatjuk, hogy ekkor valamennyi mesterséges hold eleget tesz a feladat követelményeinek.
b) A fent idézett cikk alapján az előző jelölésekkel írható, hogy az r sugarú körpályán a mesterséges hold sebessége fM/r.
Az M'' tömegű Föld középpontjától r távolságra ugyanez lesz a szökési sebesség: 2fM''/r.
A két kifejezés egyenlőségéből megkapjuk a megoldást: M''=M/2; ez sem tartalmaz egyetlen mesterséges holdra jellemző mennyiséget.
 
 Báthory Anna (Bp., Apáczai Csere J. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: A feladatot úgy is érthetjük, hogy a Föld felszínétől mért átlagtávolságot kell megkétszereznünk. Hasonló gondolatmenettel kapjuk ekkor a következő eredményt: M'=(R+2h)3(R+h)3M, ahol h a mesterséges hold eredeti földfelszín-feletti magassága. Látható, hogy a feladat ilyen értelmezése mellett nem jutunk eredményre, mert a képletben szerepel h, amely a mesterséges hold speciális választásától függ.
 
 Kemenes János (Bp., Könyves K. g. IV. o. t.) és
 Szabó László (Bp., József A. g. IV. o. t.)