Feladat: 307. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Lipcsey Zsolt ,  Máthé István ,  Pálfi Gy. 
Füzet: 1963/október, 90 - 91. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Bernoulli-törvény, Folyadékhozam, Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/december: 307. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A megindulás pillanatában a súrlódás forgatónyomatékának nagysága egyenlő az R impulzuserők forgatónyomatékával

M=4Rl.(1)
Az impulzuserők: (Lásd a KML 1961. 3. számában ‐129.old.‐ megjelent cikket)
R=dv2F.(2)

 
 

Itt d a víz sűrűsége, v a kiömlési sebesség és F a keresztmetszet. Csak a v sebesség ismeretlen. Ezt a cső középvonalán felvett O indexű és a kiömlésnél felvett 1 indexű (tehát különböző magasságú) pontokra felírt Bernoulli egyenletből számíthatjuk ki:
v022g+p0γ+h0=v122g+p1γ+h1.(3)
Ebben g a nehézségi gyorsulás, γ a víz fajsúlya. Behelyettesítve a v0=0, p0=2,1at, h0=0, p1=0, h1=1m értékeket v1 kiszámítható: v=v120m/sec. Ebből R, majd M számítható: M7,536kpm.
 Máthé István (Bp., Bánki Donát techn. IV. o. t.)
 
 

II. megoldás. Ha a víz túlnyomása 1 m-rel a hatássík alatt 2,1at, akkor a hatássíkban p=2at nyomás hat. Legyen V és m az 1 sec alatt kiáramló víz térfogata ill. tömege. Ekkor 1 sec alatt a kiáramló víz pV energiája alakul át mozgási energiává, tehát pV=1/2mv2. V-t úgy kapjuk meg, hogy az F vízsugár keresztmetszetét szorozzuk v-vel, mert egy sec alatt épp ekkora vízoszlop lép ki a csőből, tehát pFv=1/2mv2.
Az erő az egy sec alatti impulzusváltozás: R=mv. Az előző egyenlet egyszerűsítése és helyettesítése után: R=2Fp. A nyomaték: M=4Rl=8Fpl=2,4πkpm=7,54kpm.
 Lipcsey Zsolt (Bp., Petőfi S. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzések: Néhányan az at jelet légköri atmoszférának vették. Ezt Atm és atm jelekkel szokták rövidíteni. Az at jel technikai atmoszférát jelöl: 1at=1kp/cm2. Használják még a tökéletes vákuumhoz mért ata=atmoszféra abszolút, és a pillanatnyi légköri nyomáshoz mért att=atmoszféra túlnyomás, (vagy a német atü=Atmosphären Überdruck) jelöléseket, melyek szintén technikai atmoszférában értendők.
A feladat megoldásánál legnehezebb a vízsebesség meghatározása. Több helyes megoldó a kiömlési sebességre ismert v=2gp/γ képletet használja. Ez az egyenlet éppen úgy, mint az I. megoldásban szereplő Bernoulli-egyenlet, végső soron az energia-megmaradás végső egyenletéből származik (ami a II. megoldásban is szerepel), tehát az összes megoldás ugyanazokra a fizikai alapokra támaszkodik. A víz belső súrlódását a megoldásnál természetesen elhanyagolták.
A hibás megoldások tévedése legtöbb esetben abból származott, hogy az impulzuserő helyett R=pF képlettel számolnak (,,kiegyenlítetlen nyomások alapján''). Az eljárás helytelen. Ezzel kapcsolatban utalunk a hasonló kérdést tárgyaló ,,Kérdezz ‐ felelek'' rovatra (KML 1962. 5. szám, 238. old).