Feladat: 298. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dózsa A. ,  Hollub I. ,  Lipcsey Zsolt ,  Makai Endre ,  Szentai Judit 
Füzet: 1963/szeptember, 40 - 41. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Helyzeti energia inhomogén gravitációs mezőben, Munkatétel, Egyéb (Hold), Mesterséges holdak, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/november: 298. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A K. M. L. XXV. 3‐4. számában megjelent cikkben (1962/11 161. oldalán kezdődik) szerepel egy tétel, amely szerint: ha azonos tömegű testek egyenlő tengelyű pályákon keringenek, összenergiájuk is azonos. A függőlegesen fellőtt lövedék pályája felfogható egyenessé fajult ellipszisnek is, melynek nagytengelye két holdsugárnyi. Ugyancsak két holdsugárnyi nagytengelyű pályán kering a mesterséges hold is. Ha tehát a két test tömege egyenlő, összenergiájukra is ez érvényes. Világos, hogy bármelyik test összenergiája nagyobb, mint ha a Hold felszínén nyugodna, ezért tömegük növelésével a pályára állításukhoz szükséges energia is nő. Végeredményben tehát a nagyobb tömegű test pályájának megvalósításához kell nagyobb energiabefektetés; ha a tömegek egyenlők, egyenlők az energiák is.

 
 Lipcsey Zsolt (Bp., Petőfi S. g. IV. o. t.)
 

II. megoldás. Az idézett cikk jelöléseit használva: az m1 tömegű lövedéknek pályája tetőpontján csak helyzeti energiája van:
E1=-fMm1r,
ahol r=2R, és R a holdsugár. E test helyzeti energiája a Hold felszínén, azaz a vonzó centrumtól R távolságban ‐ fMm1R. A befektetett energiát úgy kapjuk, hogy az új energiából levonjuk a régit:
ΔE1=fMm1(-12R+1R)=fMm12R.

Másrészt az m2 tömegű mesterséges hold összenergiája az R sugarú pályán:
E2=-fMM22R.

Amíg a Hold felszínén nyugodott, energiája -fMm2R volt. A befektetett energia tehát:
ΔE2=fMm2(-12R+1R)=fMm22R.

Azt kaptuk tehát, hogy a befektetett energiák úgy aránylanak egymáshoz, mint a tömegek, vagyis a nagyobb tömegű test pályára állításához kell nagyobb energia; egyenlő tömegek esetén az energiák is egyenlők.
 

Megjegyzés: Azok a megoldók, akik a II. megoldásnak megfelelő dolgozatot küldtek be, valamennyien félreértették a cikkben szereplő negatív helyzeti energiák jelentését. A potenciális energiának nincs abszolút értelme, a 0 potenciális energiájú szintet önkényesen választjuk meg. Ha a végtelen távoli test energiáját vesszük 0-nak, amint azt tömegpont gravitációs terénél általában tesszük, akkor esetünkben ‐ a Hold felszínén nyugvó test helyzeti energiája nem 0, ahogy azt sokan gondolták, hanem negatív. Ha ugyanezt a testet felemeljük, helyzeti energiája megnő, de ‐ önkényes skálánk szerint ‐ még mindig negatív marad.
Másik típushiba volt a következő: ,,f a gravitációs állandó a Holdon''. A fizikusok eddig nem találkoztak olyan jelenséggel, amely arra utalt volna, hogy a gravitációs állandó térben vagy időben változik: f egyike az anyag leguniverzálisabb állandóinak.