Feladat: 286. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Máthé István ,  Pelikán József 
Füzet: 1963/március, 180 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Súlypont (tömegközéppont) meghatározása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/október: 286. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A könyvhalmazra ható és az asztal szélére vonatkoztatott nyomatékok összege optimális esetben nulla. A megoldás elve az, hogy minden könyvet legfeljebb annyira húzhatok ki, hogy a felette levő könyveknek az alátámasztási pontra vonatkoztatott nyomatéka és az adott könyvnek az alátámasztási pontra vonatkoztatott nyomatéka még egyensúlyban legyen. Ekkor az eredő súlypont az alátámasztási pont fölé esik.
A felülről számított n könyv megengedett xn kilógása a következő nyomatéki egyenletből kapható (G egy könyv súlya)

G(L2-xn)=(n-1)Gxn.
Az n-edik könyv felett levő (n-1) könyv súlypontja az n-edik könyv szélére esik. Az egyenletből xn=L2n és a teljes kilógás xn=L2n. 5 könyv esetén tehát (felülről számitva)
x1=L2,x2=L4,x3=L6,x4=L8,x5=L10,és  n=15xn=137120L.



Máthé István (Bp., Bánki D. techn. IV. o. t.)

 
 

II. megoldás. Az egyensúly határesetében minden könyvnek a jobb széle fölé kell, hogy essék a felette levő könyvek közös súlypontja.
Az első i könyv közös súlypontját úgy is elképzelhetjük, hogy az i-edik könyv súlya hat egységnyi erővel saját középpontjában, a fölötte levő könyvek súlya (i-1) egységnyi erővel a könyv szélén. Tehát a közös súlypont, illetve az alátámasztási pont az i-edik könyv félhosszúságát (i-1):1 arányban osztja, és az egységnyi hossz a könyv szélétől számítandó. Így az i-edik könyv ,,kilógása''
xi=L2i,ésxi=L2i.

Pelikán József (Bp., Fazekas M. g. I. o. t.)

 

Megjegyzés: i=1n1i tetszőleges nagy lehet, ezért i=1nL2i, vagyis az n-edik könyvnek az asztal szélétől számított kilógása is akármilyen nagy lehet!