Feladat: 284. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bor Edit ,  Durst József 
Füzet: 1963/március, 177 - 179. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb nyújtás, összenyomás, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/október: 284. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. A deformálatlan hosszabb rúd hossza legyen a, a rövidebbé b. Összeszerelés után az a hosszúságú rudak megrövidülnek Δa-val, a b hosszúságú rudak megnyúlnak Δb-vel, s a rudakban rugalmas erőhatások ébrednek. A szimmetria miatt a megfelelő elhelyezkedésű erővektorok egyenlőek. Egy csuklópontra ható erők egyensúlyban vannak, ezért:
B=A3.(1)

A rudakra alkalmazva a rugalmas megnyúlás képletét:
B=EqΔbb,ésA=EqΔaa,(2) és (3)
ahol q a keresztmetszet területe, E az anyag rugalmassági modulusa. A szabályos háromszög súlypontjának a csúcstól való távolsága 3-ad része az oldalnak, ezért:
a-Δa=3(b+Δb).(4)

 
 

Mivel b egy ezrelékkel rövidebbre készült, mint kellett volna, azért:
b=a3-0,001a3=0,999a3,(5)

A kapott 5 egyenletben a-t ismertnek vehetjük, kiszámítva Δa-t:
Δa=a100011+0,9993a10000,366.

A háromszög oldalai tehát 0,366 ezrelékkel lesznek kisebbek.
Bor Edit (Szeged, Ságvári E. g. IV. o. t.)

 

II. megoldás. Legyen a kisebb rúd tervezett hossza egy egység, így a hosszabb nyugalmi hossza 3, és a rövidebb nyugalmi hossza (1-0,001). Ha a kisebbek x-szel nyúlnak meg, a nagyobbak is ugyanennyivel rövidülnek, ugyanis 3-ad akkora erő 3-szor akkora hosszon ugyanazt a hosszváltozást eredményezi. Figyelembe véve a megnyúlások ábráját:
x+x3=0,001.
Ebből x-et kiszámítva, a 3 hosszú rudak relatív összehúzódása
x3=0,00111+30,0366%.

Durst József (Szolnok, Verseghy g. IV. o. t.)

 

Megjegyzések: A feladat szövege nem említi (de minden megoldó természetesnek vette), hogy a háromszög szabályos, és a belső pont a súlypont. Néhányan említik, hogy a megoldás csak akkor igaz, ha a hosszabb rudak nem hajlanak ki. Valóban, ez hosszú vékony nyomott rudaknál előfordulhat, ha a rúd nem teljesen egyenletes. A feladat szövegében nem szerepel (de természetes), hogy a rudak ugyanazon anyagból vannak. Nem mindegy, hogy milyen anyagból! (A feladat végeredményéből látszik, hogy elég nagy relatív hosszváltozások következnek be. Jó acél anyagú rudak még ilyen körülmények közt is követik a rugalmas alakváltozás törvényét, öntöttvas anyagok azonban már nem.) Lényeges említeni, hogy a feladat megoldása csak a rugalmas alakváltozás törvényét követő anyagokra érvényes. ‐ A feladat ,,statikailag határozatlan''. (L. a KML XXV. kötet 2. számban szereplő cikket.) Ez felismerhető abból, hogy a szerkezet csak erőhatással szerelhető össze, és a megoldásnál a rugalmas alakváltozásokat is figyelembe kellett venni.
A II. megoldás a rövidebb rúd hosszát kis elhanyagolással veszi figyelembe, mert a terheletlen rudak 0,999:3 hosszaránya helyett 1:3 arány szerepel. Ez az elhanyagolás a végeredményt alig befolyásolja (csak a ki nem irt jegyekben van különbség), tehát ha nem kívánunk pontosabb eredményt, akkor az elhanyagolás jogos. A statikában és a szilárdságtanban ilyen elhanyagolás megszokott dolog. Általánosabban fogalmazva: ha a rudak relatív hosszváltozását (%-os értékeket) számítjuk, akkor a rudak teljes hosszának figyelembe vételénél számolhatunk akár a tervezett, akár a terheletlen, akár a terhelt rúd hosszával. Az ilyen elhanyagolást a megoldások elbírálásánál sem vettük hibának.
Az értékelés alapja a következő volt: helyes 4 pont. A kiinduló alapösszefüggések helyesek, de számítási hiba van 3 pont. A megoldás elképzelése helyes, de már a kiinduló alapösszefüggések felírásában hiba van (geometriai vagy fizikai): 2 pont. A megoldás elképzelése is hibás: 0 pont. Érdemes megjegyezni, hogy a 2 pontot szerzett megoldók felének hibája abból származik, hogy a (3) képletbe 2A erőt helyettesít, azon az alapon, hogy a rúd mindkét végén szerepel A erő. A rugalmas hosszváltozás képletében azonban csak az egyik végen ható erőt kell szerepeltetni! A rúd másik végén természetesen minden esetben kell ébrednie erőnek, különben a rúd nem maradhatna nyugalomban. A rövidebb rudaknak is mindkét végén ébred erő.