Feladat: 262. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Szepesvári István ,  Vermes Miklós 
Füzet: 1962/december, 237 - 238. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajítások, Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Tökéletesen rugalmas ütközések, Ütközés fallal, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/május: 262. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A lejtő aljára érve a test sebessége az energiamegmaradás törvénye szerint v=2gh. A mozgást egy x tengely menti egyenletes mozgásból és egy y tengely menti szabadesésből tesszük össze. (1. ábra.)

 
 
1. ábra
 

A kezdősebességek: vx=3v/2 ill. vy=v/2. Így a repülés kezdetétől számított t időpillanatban a test kétféle irányú elmozdulásai: x=vxt, ill. y=vyt+gt2/2. Az első összefüggésből t-t kifejezve és a másodikba helyettesítve kapjuk a pálya egyenletét:
y=g2vx2x2+vyvxx=x26+x3


(x-et és y-t méterben mérve). A földetérésnél y=10m, így az előbbi egyenletből x-re kapjuk (a szóba jövő pozitív gyök): x0=37-3=6,2m. A leérkezéskor a test sebessége az energiamegmaradás szerint v0=2gh=15,4m/sec.
Tökéletesen rugalmas visszaverődés után a fenti egyenlettel leírt parabolapályának a beesési ponton átmenő függőleges egyenesre vonatkozó tükörképén fog mozogni a test, a tükörpontokban egyező sebességgel. E pálya adatai az eredeti pályaegyenlet alapján könnyen kiszámíthatók. Hasonló a helyzet a további visszapattanásoknál.
Ha a test esés közben a függőleges falról visszaverődik, az eredeti pálya további szakaszának a falra vonatkozó tükörképén folytatja útját. Így nyilvánvalóan a faltól vízszintesen visszafelé mért 6,2-3=3,2m távolságban ér talajt (ha újabb falba nem ütközik közben).
 
Szepesvári István (Bp., Apáczai Cs. J. gyak. g. IV. o. t.)

 

 
 
2. ábra
 

II. megoldás. A feladat megoldható még a szeptemberi számunkban ,,Hajítási feladatok megoldása szerkesztéssel'' c. cikkünkben közölt módszerrel is. A földre érés sebessége az energiamegmaradás törvénye szerint annyi, mint CD magasságon (2. ábra) történő szabadesés végsebessége. Az O pontból kezdődő hajítás pályáját, úgy kezdjük szerkeszteni, mintha itt a lejtő aljára érés végsebességével ferde hajítás kezdődne lefelé. Ennek h-ja az OH magasság, tehát a parabola vezérvonala a HC vízszintes egyenes. HOC szöget COF irányában felmérve megkapjuk a fókusz egyik mértani helyét. A másik a h rádiuszú, O középpontú kör. Ezek metszése megadja F fókuszt, a B-ig terjedő távolság felezőpontja az A csúcspontot. Ezután az egész parabola megszerkeszthető. CD távolsággal F-ből kimetszhető a földre érés E pontjának a helye. Ezután az E-ben emelt függőleges körül tükrözve a parabolát, kapjuk a további pályát. Érdekes, hogy a tárgy nem emelkedik C magasságig, csak A magasságig. A függőleges falba ütődés helyét G pontban KF merőleges felezője metszi ki. Ezután a parabola hátralevő íve KL körül tükrözendő, majd EL=LI után I-be érve, tükrözni kell az I-ben emelt függőleges körül.
 Vermes Miklós