Feladat: 243. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fazekas Patrik ,  Márialigeti József ,  Raisz Miklós ,  Strobl Ilona ,  Treer Ferenc 
Füzet: 1962/november, 175 - 178. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontrendszerek mozgásegyenletei, Munkatétel, energiamegmaradás pontrendszerekre, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/április: 243. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
1. ábra
 

I. megoldás. Álló helyzetből indulva s út megtétele után Ps munka ‐ a súrlódás elhanyagolásával ‐ a rendszer mozgási energiájává alakul. Abban az esetben szükséges a kisebb erő, melynél s út megtétele után a rendszer mozgási energiája kisebb. Az s út megtétele után az M tömegű test sebessége adott v=2as, mozgási energiája tehát mindhárom esetben egyforma. Ezért csak a hengerek mozgási energiáját számítjuk. Ez abban az esetben, ha a henger u sebességgel halad, és ω szögsebességű forgása is van:
E=12mu2+12m2(rω)2.

A három eset közül u és ω megállapítása csak (b) esetben bonyolultabb. Ekkor vegyük figyelembe, hogy ha a test s utat tesz meg, akkor a henger fele annyi utat tesz meg, sebessége fele M sebességének.
A két henger mozgási energiáját számítva:
(a)u=0,ω=v/r,helyettesítve:Ea=12mv2(b)u=v/2,ω=v/2r,Eb=38mv2(c)u=v,ω=v/r,Ec=32mv2.

Az energiákból látható, hogy a rendszer gyorsításához a (b) esetben szükséges a legkisebb erő.
 
 Raisz Miklós (Miskolc, Földes F. g. III. o. t.)
 
Megjegyzés: Ha nem álló helyzetéből, hanem v0 kezdősebességű helyzetéből indul a rendszer, akkor v sebesség eléréséhez az energianövekedés pl. az (a) esetben:
Ea=12mv2-12mv02=12m(v2-v02).

Hasonló átalakítás végezhető a (b) és (c) esetben is. Látható, hogy az energiák aránya ugyanaz, mint előbb.
 
 Strobl Ilona (Bp., Móricz Zs. g. III. o. t.)
 

II. megoldás. Az idézett cikk módszerét alkalmazva a mozgást helyettesítjük egyetlen tömeg v sebességű mozgásával. Az mred tömeg az energiák alapján számítható. Pl. az (a) esetben:
mredv22=Mv22+12mv2.
Egyszerűsítés után: mred=M+m. Hasonló módon a (b) esetben: mred=M+(3/4)m, a (c) esetben pedig: mred=M+3m. Ha a rendszer a gyorsulással mozog, a gyorsításhoz szükséges erő: P=amred. Legkisebb a (b) esetben.
 
 Márialigeti József (Bp., Piarista g. III. o. t.)

 
 
2. ábra
 

III. megoldás. A ható erők elemzése (a) esetben: Az m tömegű hasáb a gyorsulással halad, ezért a rá ható erők eredője ma kell, hogy legyen. A hasábra ható erők: P, Mg és a hengerek érintkezésénél ébredő erők. Ezek felbonthatók az Mg súlyerővel szemben ébredő K1 és K2 erőre, továbbá a Ps súrlódó erőre.
A hasáb a hengereken megcsúszás nélkül gördül. A hengerek szöggyorsulása ezért β=a/r. Ps erő nagyságát abból az összefüggésből számíthatjuk, hogy egy hengerre ható erők közül a forgástengely körül forgatónyomatékot csak -Ps erő gyakorol. (A hasáb által a hengerre ható erő.) Az r sugáron kifejtett forgatónyomaték: Psr=Iβ=mr22β, amiből β helyettesítésével és r-rel egyszerűsítve: Ps=ma2.
Ps erő nem lehet nagyobb, mint K1 és K2 erők hatása esetén a nyugvó súrlódási tényezővel számított súrlódási erő. Ugyanis a henger és a hasáb megcsúszás nélküli gördülésének ez a feltétele. (Ezt hallgatólagosan az előző megoldásoknál is kihasználtuk. Itt alkalom nyílik a súrlódás szerepének tisztázására. Látható, hogy a megoldásnál szükség van a súrlódó erőkre. Ezek a súrlódó erők azonban nem okoznak energiaveszteséget! Energiaveszteség csak a hengerek tengelyénél keletkezik a csapágyban, ahol a felületek egymáson dörzsölődnek. Ezt a súrlódási energiaveszteséget elhanyagoljuk. A henger és a hasáb érintkezésénél ideális gördülést feltételezve, a felületek egymáshoz képest nyugalomban maradnak, ezért dörzsölésből származó melegfejlődés nincs. Vagyis jogosan mondhatjuk, hogy a súrlódó erőket nem hanyagoljuk el, de a súrlódásból származó energiaveszteségeket elhanyagoljuk.)
Visszatérve a henger gyorsításához:
Ma=P-2Ps,amibőlP=Ma+ma=(M+m)a.

A ható erők elemzése a (b) esetben: A hasábra ható erők elemzése egyezik az előzővel, csak Ps értéke más. Ezt a hengerre ható erők vizsgálatával számítjuk ki. A henger mindkét érintkezésénél csúszás nélkül gördül. Gyorsulása a/2, szöggyorsulása β=a/2r. A hengerre ható súrlódó erők Ps és P's. Ha a Ps erőt a henger középvonalába helyezzük, hatása a súlypontban ható Ps nagyságú erővel és egy Psr nagyságú forgatónyomatékkal helyettesíthető. Ugyanígy helyettesítjük a P's erőt is. Figyelembe véve a ható erők és nyomatékok irányát, első egyenletünket a súlypontra, másodikat a súlyponton áthaladó tengelyre felírhatjuk:
ma/2=Ps-P'sIβ=mr22a2r=Psr+P'sr.
Ps és P's a kétismeretlenes egyenletrendszert megoldva:
Ps=38ma,P's=-18ma.

 
 
3. ábra
 

Az eredményben P's negatív értéke arra az érdekes tényre mutat, hogy a talajon ébredő P's erő a rajzon felvett erővel ellentétes irányú. Ps értékét a hasáb egyenletébe helyettesítve:
P=Ma+2Ps=(M+34m)a.

(c) esetben az erők elemzése hasonló. Az erőkre nyert kifejezésekből látszik, hogy a (b) esetben szükséges a legkisebb erő.
 
 Fazekas Patrik (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. III. o. t.)
 
Általánosítás: Henger alakú görgőre a kerületre redukált tömeg mred=m/2. Ha a görgő nem henger, akkor mred értéke más lehet. Olyan görgők esetén, melyekre mred<m/3, az (a) eset a legkedvezőbb.
 
 Treer Ferenc (Bp., Szerb‐horvát tanítási nyelvű ált. isk. VIII. o. t.)