Feladat: 574. fizika gyakorlat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Lipták László 
Füzet: 1983/november, 171 - 173. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Stefan--Boltzmann-törvény, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/április: 574. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


Jelöljük A, ill. B indexszel az A, ill. B lámpára vonatkozó adatokat! Kapcsoljunk az A izzóra U feszültséget! Ekkor az izzószál teljesítményére felírhatjuk, hogy
U2RA,TA=KTAfA,
ahol RA,TA, az A izzószál ellenállása a TA hőmérsékleten, fA az izzószál felszíne, KTA, pedig a felületegységenként kisugárzott teljesítmény, amely a TA hőmérséklet függvénye. Tudjuk továbbá, hogy
RA,TA=ϱTAlrA2π,ésfA=2rAπl,
ahol ϱTA, az izzószál anyagának fajlagos ellenállása TA hőmérsékleten, rA az izzószál sugara és l a hossza. A fenti egyenletekből:
rAU2=2l2KTAϱTA.

Most gondolatban kapcsoljunk a B izzólámpára olyan UB feszültséget, hogy az izzószál hőmérséklete TB=TA legyen!
Az azonos hőmérsékleten izzó izzószálak közül azt látjuk "fényesebbnek'', amelyiknek nagyobb a felszíne. Tehát ha a B izzót ilyen UB feszültségre kapcsoljuk, akkor fényesebben világít, mint az A izzó.
A fentiekhez hasonlóan a B izzóra
rBUB2=2l2KTAϱTA,
így az előbbiek alapján
UB=UrArB.
Mivel rA<rB, azért UB<U.
Ha most a B lámpára UB helyett U feszültséget kapcsolunk, akkor még fényesebben világít. Tehát azonos U feszültségen a B izzó világít fényesebben.
 

Megjegyzések. 1. Minden test bármely hőmérsékleten elektromágneses sugárzást bocsát ki a sugárzás hullámhosszától függően különböző energiával. Ezt az energiaeloszlást (Planck‐féle sugárzási törvény) ábrázoltuk az ábrán.
A test T hőmérséklete és a maximális energiával sugárzott elektromágneses hullám λmax hullámhossza között szoros kapcsolat van:
λmaxT=konstans (Wien‐féle eltolódási törvény).
Egy "izzásban'' levő test színét λmax, ill. annak egy kis környezete szabja meg, feltéve, hogy λmax az elektromágneses spektrum szemünk által érzékelhető, "látható'' tartományában van.
A Wien‐féle eltolódási törvény alapján mondhatjuk, hogy az azonos méretű izzószállal rendelkező lámpák közül azt látjuk "fényesebbnek'', amelyik magasabb hőmérsékleten izzik. (Például a villanyhegesztő kékes színű ívfényét sokkal fényesebbnek ítéljük, mint a hősugárzó jóval alacsonyabb hőmérsékletű izzószálának vöröses színét.)
2. A Stefan‐Boltzmann sugárzási törvény szerint a T hőmérsékletű test egységnyi felülete által sugárzott teljesítmény csak a hőmérséklettől és a felület minőségétől (s(T)) függ: KT=σε(T)T4, ahol σ univerzális állandó.
 

Így a megoldásban szereplő egyenlet a következő alakú:
rAU2=2l2σε(TA)TA4ϱTA,(1)
ha a lámpa gáztöltése által elvezetett hőt elhanyagoljuk.
 

3. Langmuir mérései alapján wolframra
ϱT=ϱ(293 K)T1,2.(2)
Az eddigiek alapján megbecsülhetjük a TB/TA arányt. (1)-ből a (2) képlet behelyettesítésével
U2rAσϱ(293 K)2l2=ε(TA)TA5,2,(3)
és a B lámpára (3)-hoz hasonlóan
U2rBσϱ(293 K)2l2=ε(TB)TB5,2.(4)
A két egyenletet elosztva
rBrA=ε(TB)ε(TA)(TBTA)5,2.(5)
ε(T) a hőmérséklet lassan növekvő függvénye, ezért, ha rB és rA nem különbözik nagyon, ε(TB)ε(TA)1. Ebben a közelítésben (5)-ből
logTBTA=15,2logrBrA.(6)
Legyen pl. TA=2500 K, ami egy izzószál szokásos üzemi hőmérséklete, és rB/rA=2.
 


Ekkor (6)-ből
logTB=log25,2+logTA,TB2860 K.

 
 Lipták László