Feladat: 567. fizika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Umann Kornél 
Füzet: 1983/október, 89 - 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arkhimédész törvénye, Becslési feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/február: 567. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.


 

A léghajó térfogatát úgy becsüljük meg, hogy felosztjuk olyan részekre, amelyek térfogatát közelítőleg ki tudjuk számítani. E részek térfogatának összege ad becslést a léghajó térfogatára. Tekintsük a léghajót első közelítésben forgástestnek. A 20 db keresztborda 21 részre osztja a hajót. E részek térfogatát a függvénytáblázatban szereplő kúpra, csonka kúpra, hengerre vonatkozó összefüggések felhasználásával közelítőleg meg tudjuk határozni. A szükséges adatokat a tervrajz alapján egyszerűen meghatározhatjuk. A léghajó hossza 106 m, a tervrajzon 0,1 m, így a léghajó minden lineáris mérete a tervrajzon mérhető érték 1060-szorosa. A léghajó keresztmetszete nem kör, így ha az oldalnézeti rajz alapján számoljuk a közelítő térfogatát, akkor az eredeti értéknél többet, ha pedig a felülnézeti rajz alapján számoljuk a térfogatát, akkor kevesebbet kapunk. A térfogat becslésének pontossága nagy mértékben függ a mérésünk pontosságától.
Ha elvégezzük az itt leírt számításokat (amelyeket most nem részletezünk), a léghajó térfogatára 20000 m3±20% értéket kapunk.
 

A léghajó súlyának meghatározásához tegyük fel, hogy az egész térfogatát megtöltjük hidrogénnel. A lebegés feltétele az, hogy a léghajóra ható felhajtóerő egyensúlyt tartson a nehézségi erővel, azaz (M+VϱH)g=VϱLg legyen, ahol M a léghajó burkának tömege, V a térfogata, ϱH a hidrogén, ϱL a levegő sűrűsége. Innen a léghajó súlya 240000 N±20%.
 

A valóságban a léghajó térfogatánál valamivel kisebb tartályt töltenek meg hidrogénnel. U. Nobile: A pólus életem kalandja c. könyvében a léghajó térfogatára 19000 m3-t, a tömegére pedig 11000 kg-ot találhatunk.
 
 Umann Kornél (Bp., Áldás u. Ált. Isk., 8. o. t.)
  dolgozata alapján