A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Egyidejűleg több hatással is magyarázhatjuk azt, hogy miért védi a gyümölcsfák rügyeit és virágait a fagyás ellen a vízzel történő permetezés. A rügyet, a virágot körülvevő víznek nagy a fajhője, így csak lassan hűl le a vízréteg és vele együtt a gyümölcsfa érzékeny része. A leglényegesebb hatás az, hogy amikor a vízréteg megfagy, akkor jelentékeny mennyiségű fagyáshő szabadul fel, ami melegíti a rügyet, a virágot. Tartós és szakszerű permetezéssel vízpára‐függönyt alakíthatunk ki a gyümölcsfák körül. Ez a füstöléshez hasonló eredményt ad: csökkenti a hőkisugárzást és ezzel az éjjeli lehűlés mértékét (üvegházhatás). Hátránya, hogy csak szélcsendes időben alkalmazható. |