Feladat: 565. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Faragó Béla 
Füzet: 1983/május, 226 - 227. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síktükör, Gömbhullám intenzitáscsökkenése, Egyéb fotometria, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/január: 565. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az üveg a ráeső egységnyi intenzitású fényből k intenzitású részt visszaver. A maradó 1-k intenzitású fény az üvegben való áthaladáskor az üveg fényelnyelése miatt veszít az intenzitásából, így az üvegből (1-k)p intenzitású (p<1) fény lép ki.
Az A1 üvegtábláról visszaverődő fény irányában az X tárgy (izzólámpa) képét látjuk. Ennek fényerőssége az izzólámpához képest:

I1=k.
Az üvegről visszaverődő fény irányában az izzólámpa látszólagos X2 képét látjuk. Ez a fény az A1 üvegtáblán kétszer halad át, A2-n pedig egyszer visszaverődik, így a fényereje:
I2=(1-k)pk(1-k)p=k(1-k)2p2.
A két üveg közt többszöri visszaverődés után szemünkbe jutó fény további képeket hoz létre. Az n-edik (n,2) látszólagos kép akkor keletkezik, amikor a fény (n-2)-szer verődik vissza az A1 üvegtábláról az A2-re. Ekkor összesen n-2+n-1=2n-3 visszaverődés történik. Így az n-edik kép fényereje:
In=k2n-3(1-k)2p2.
A szerkesztésből látszik, hogy a képek egymás utáni távolsága 2l, ahol l az üvegek távolsága.
Elvileg tehát végtelen sok kép keletkezik. Mivel k<1, sőt általában k1, ezért csak kevés képet (3 ‐ 4) vagyunk képesek észlelni. A szemünkbe jutó fény intenzitása a képek távolságának négyzetével fordított arányban csökken, ami a távoli képek észlelését még nehezebbé teszi.
 

 Faragó Béla