Feladat: 531. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gelencsér Éva ,  Lévai Katalin ,  Szalay György 
Füzet: 1982/szeptember, 35 - 36. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (Kepler-törvényekkel kapcsolatos), Árnyékjelenségek, Napi nap, csillagnap, Nappalok és éjszakák, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/november: 531. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kepler I. törvénye szerint a Föld a Nap körül ellipszis alakú pályán kering, amelynek egyik gyújtópontjában áll a Nap (1. ábra).

 

1. ábra
 
Január 3. körül vagyunk legközelebb a Naphoz, és július 3. körül kerülünk legtávolabb tőle. A nappalok hosszának évi változását azonban legnagyobbrészt nem ez okozza, hanem az, hogy a Föld pályasíkja nem esik egybe az egyenlítő síkjával. Ettől hosszabbak az északi féltekén nyáron a nappalok, télen pedig az éjszakák, és ezt a Naphoz való közeledés csak egészen kismértékben módosítja.
 

2. ábra
 

A 2. ábrán látható, hogy a Naphoz közeledve nő a Földön a megvilágított felület. A Föld egy pontja ilyenkor tovább tartózkodik a megvilágított részen, vagyis megnő a nappal hossza.
 

 Gelencsér Éva (Győr, Révai M. Gimn., I. o. t.)
 dolgozata alapján
 


Megjegyzések:
1. Másféleképpen is befolyásolja a nappal hosszát az, hogy a Föld közelebb kerül a Naphoz. Mivel a Föld nemcsak forog, hanem pályáján előre is halad, a Földön egy adott pont két delelése között nem 360-ot fordul el, hanem annál többet. Kepler II. törvényéből ‐ a Napból a Földhöz húzott sugár egy nap alatt napközelben és nap távolban ugyanakkora területet súrol (3. ábra) ‐ következik, hogy legnagyobb szögelfordulásnyira a két delelési állapot napközelben van.
 

3. ábra
 

Ekkor leghosszabb tehát a két delelés között eltelt ídő, amit napi napnak nevezünk. A hosszabb napi napon belül a nappal is arányosan hosszabb lesz.
2. A fenti okok miatti változások mértékét az 1762. feladat megoldásában közöljük (1. a 42. oldalt).
 

 Lévai Katalin (Mezőtúr, Teleki B. Gimn., I. o. t.)